Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
De zoektocht naar Joodse sporen in Amsterdam en Rotterdam gaat steeds verder. Ook deze maand nieuwe verhalen uit Rotterdam, waaronder het verhaal over het koosjere restaurant Van Straten op de Hoogstraat. En een artikel over de Joodse geschiedenis van Feyenoord. Daaruit komt een heel ander beeld naar voren dan menigeen denkt.
Het uitzoeken van de Joodse geschiedenis van de Kalverstraat in Amsterdam was een behoorlijke klus. Nu is er echter een aardig beeld. Verder was het mooi dat in de Damstraat nog een tastbaar spoor gevonden werd.  Het staat nu op de site.
Dit zijn enkele van de verhalen die in oktober zijn geplaatst. Blijf uw suggesties sturen, zij zijn de basis voor nieuwe verhalen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 okt – Philipp Wolff had na de Tweede Wereldoorlog een zaak in bedbanken, onder meer op de Schiekade.   2 okt – Eisendrath’s leesbibliotheek was op het Rokin gevestigd.
22 okt – Het koosjere Pension-Restaurant Van Straten was op de Hoogstraat 184a gevestigd.   5 okt – Martijn Frankfort was de eigenaar van de Confectiefabriek A & S Frankfort op de Oudeschans.
28 okt – Hoe Joods was Feyenoord? Daarover stond al een artikel op de site, nu uitgebreid met onderzoek door Mark Lievisse Adriaanse.   9 okt – Op de Albert Cuypstraat was een godsdienstschool van de Hoogduitse gemeente gevestigd.
30 okt – Van Zwanenburg’s Glas- en Porselein was een Rotterdams bedrijf dat al in 1845 werd opgericht. Hans van Zwanenburg was een van de donateurs van Feyenoord (artikel hierboven).   9 okt – de Van Ostadestraat is toegevoegd.
    21 okt – Een flinke klus was het uitzoeken van de Kalverstraat. Deze is nu toegevoegd aan de website.
    21 okt – Het verhaal over de viool van Fanny Hecht is toegevoegd.
    22 okt – de President Brandstraat is toegevoegd met daarin het verhaal van David Juda van der Velde, van wie een naamplaatje werd teruggevonden in Sobibor.
    26 okt – De Damstraat is toegevoegd, en daar vonden we een tastbaar spoor van het Joodse leven in deze straat.