Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en vijftien toevoegingen.

Oratie
Deze maand hield Prof. Dr. Bart Wallet zijn oratie in de aula van de Universiteit van Amsterdam (Lutherse Kerk). Ik was er uiteraard bij, als iemand mij veel geleerd heeft in de zeven jaar dat ik mocht studeren aan de UvA is het Bart Wallet wel. Zijn oratie ging over de positie van de Joden in de stad, in dit geval Mokum. Een prachtige voordracht én iets om over na te denken. Wat was dit positie. Hoe was hun plek. Waren ze Joodse Nederlanders of Nederlandse Joden. En wellicht ook, veranderde hun positie in die vier eeuwen. Het was een eer om hierbij te mogen zijn.

De Joodse stadsgeschiedenis is de focus van zowel joodsamsterdam.nl als joodserfgoedrotterdam.nl. Het is het verhaal over het Joodse erfgoed en in mijn optiek is dit van essentieel belang om inzicht te krijgen in de levens, de maatschappij-van-toen en de huidige tijd. Daarmee reikt het Joodse verhaal veel verder dan alleen de twintigste eeuw. Juist deze maand bevat deze nieuwsbrief een aantal verhalen met deze focus en ze gaan over een persoon die zich opwerkte van pupil van het Sefardische weeshuis tot directeur van een Joods ziekenhuis, een ondernemer in luxe artikelen, een boterhandelaar en bestuurslid van de Sefardische kehille in Rotterdam, een bakker en een schilder, naast enkele straten. Misschien is dit geen tastbaar erfgoed, maar het vertellen van de verhalen, en het noemen van de namen, is van het grootste belang.

Hannah Pick – Goslar
Aan het einde van de maand, op de 28e, overleed te Jeruzalem Hannah Pick – Goslar. Zij was bevriend met Anne Frank. Een interview met haar stond op de site en dit verhaal brengen we weer onder uw aandacht.

Samenwerkingen
Met een aantal organisaties en websites wordt samengewerkt. Deze maand kunnen we daar Stichting Joods Erfgoed Den Haag aan toevoegen. Met deze organisatie bestaan al langere tijd goede contacten. U vindt de link onderaan de homepages van beide websites.

De Rotterdamse Zandstraatbuurt
Over die verhalen gesproken, ik zet nogmaals dit in de nieuwsbrief. Een essentieel Rotterdams verhaal. Ik was deze maand bij boekhandel Donner in Rotterdam en toen ik daar vroeg naar boeken over Rotterdam (mijn vader werd 90) werd ik naar dit boekje verwezen. In 2017 verscheen na een jarenlang onderzoek een boek over de Rotterdamse Zandstraatbuurt. Deze buurt, op de plek waar nu het stadhuis en postkantoor in Rotterdam staan, was het toneel van een buurt met simche en sores, armoede en penoze, en de geboorteplaats van artiesten als Louis en Heintje Davids. Een bijzondere buurt. Een buurt die model staat voor de ontwikkelingen in andere arme buurten in Nederland. Het boekje raakte snel uitverkocht, en werd tweedehands aangeboden voor vier keer de originele prijs.
Met een nieuwe uitgever, Amphora, hebben we dit boekje laten herdrukken op dezelfde verzorgde manier met een paar kleine aanpassingen. Op deze pagina leest u er meer over en u kunt het boek aanschaffen via de betere boekhandel, maar ook via de site van de uitgever.

 

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

2 okt – Het verhaal over ondernemer Herman Hijmans uit Rotterdam en zijn bedrijf is verder uitgebreid.   8 okt – de Orteliusstraat is toegevoegd.
4 okt – Adolf Samuel van Oven was van groot belang voor het onderwijs in Dordrecht.   8 okt – de familie Maisonpierre had zaken in luxe artikelen op de Kalverstraat, de Nieuwendijk en in Den Haag.
11 okt – de Heerenstraat is toegevoegd   15 okt – Vanaf het begin van de vorige eeuw werden in Huize Annette ongehuwde moeders en hun kinderen opgevangen. De instelling stond open voor alle gezindten.
24 okt – Simon Spetter was schilder decorateur en speelde een belangrijke rol in Joods Rotterdam. Dit door zijn beroep en door zijn maatschappelijke betrokkenheid.   18 okt – eind 1923 werd in Amsterdam de Joodse Sport- en Cultuurvereniging Kadimah opgericht.
25 okt – de Bredestraat is toegevoegd.   22 okt – de firma Snatager was een van de bekende koosjere bakkers in Amsterdam.
27 okt – de familie De la Bella zette zich in Rotterdam in voor de oprichting van een Sefardische gemeenschap en zaten in de koosjere boterhandel.   28 okt – hoe een jongen uit het Portugese Weeshuis zich opwerkte tot directeur van het Israëlietisch ziekenhuis, het verhaal over Mozes Laguna.
28 okt – Mozes Laguna zette zich in Rotterdam in voor de Sefardische synagoge.   28 okt – Vandaag overleed in Jeruzalem Hannah Pick-Goslar. Baruch dayan ha’emet.
28 okt – Max is terug. De hond Max, die na de deportatie van zijn baasjes in Spijkenisse dagenlang naar ze bleef uitkijken, is terug als standbeeld voor het huis op de Voorstraat in Spijkenisse.    
     
     
     
     
     
     
     
     
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail