Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2017

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Deze maand was de uitzending van Verborgen Verleden waarin Job Cohen centraal stond. De familie van de heer Cohen heeft een uitgebreide Rotterdamse geschiedenis en ik was vereerd aan het programma mee te mogen werken.  Waar geen restricties gelden kan men de uitzending terugzien via deze link.
Verder wil ik u nog een heel goed 5778 toewensen nu het nieuwe jaar is aangebroken.
In deze nieuwe nieuwsbrief zijn er een aantal straten en sloppen toegevoegd aan beide sites. Verder aandacht voor onder andere Cabaret Ping Pong, Ies Brilleman, Willie Laufer en Louki van Oven.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

9 sep – De Weezenstraat in de Zandstraatbuurt is toegevoegd.   1 sep – De reputatie van de Duvelshoek was niet best. Een stukje Amsterdam met sloppen en stegen. Toch was er ook een beetje Joodse geschiedenis.
17 sep – Willie Laufer was de beroemdste bontwerker van Rotterdam en heeft er zijn sporen achtergelaten.   2 sep – de Ankermansgang is toegevoegd.
23 sep – De Glashaven is toegevoegd aan de site.   2 sep – In 1980 liet Ies Brilleman enkele van zijn herinneringen optekenen in het NIW.
23 sep – De Houtlaan is toegevoegd.   9 sep – een luchtfoto van Station Weesperpoort is toegevoegd.
23 sep – De Blaak is toegevoegd   12 sep – Louki van Oven was een talentvol danseres en actrice. Ze overleefde de oorlog met haar familie in Amsterdam.
23 sep – De Noordblaak is toegevoegd   22 sep – Hijman Michel van Straten had drie brood- en banketbakkerijen in de stad.
23 sep – De Zuidblaak is toegevoegd   23 sep – De Willemsparkweg is toegevoegd.
29 sep – Levie van Straten was violist en kapelmeester op passagiersschepen van de Rotterdamse Lloyd en de Holland-Amerika Lijn.   23 sep – De Ceintuurbaan is toegevoegd.
    24 sep – Jacob van Moppes was een deelnemer aan de Olympische Spelen van 1908.
    26 sep – Cabaret Ping-Pong kwam in 1933 van de grond en was een exil-cabaret