oostelijke handelskade

Lloyd Hotel 1921 – 1936
De Joodse geschiedenis van de Oostelijke Handelskade concentreert zich voornamelijk rond het Lloyd Hotel. Het hotel werd gebouwd voor landverhuizers die naar Zuid-Amerika gingen. Dit waren voornamelijk Oost-Europeanen en in die groep was het aandeel Joodse mensen zeer hoog. Met hun vertrek uit Oost-Europa probeerden deze mensen hun armoede en het antisemitisme in Oost-Europa te ontvluchten. Er waren zelfs zoveel Joodse landverhuizers dat op oude tekeningen van het hotel aparte ruimten waren aangegeven voor Joodse landverhuizers en waarschijnlijk was er ook een Mikwe (ritueel bad) aanwezig. Meer informatie over deze periode in het Lloyd Hotel via deze link.

Lloyd Hotel 1939 – 1940
Het Lloyd Hotel ging als landverhuizershotel in 1936 failliet en daarna wist de staat het in 1938 te verwerven. Na de Kristallnacht in Duitsland kwam er een grote stroom aan Duits-Joodse vluchtelingen op gang, die in Nederland vooral werden opgevangen in Kamp Westerbork (dat oorspronkelijk hiervoor gebouwd werd), op Rotterdam-Heyplaat en in het Lloyd Hotel te Amsterdam. Meer informatie over deze periode in het Lloyd Hotel via deze link.

Lloyd Hotel 1941
Na de eerste razzia’s in Amsterdam kwamen de arbeiders in Amsterdam op voor het lot van de Joden. De bezetter tolereerde deze opstand niet en deze opstand werd neergeslagen. Leiders van de opstand werden opgepakt en gevangen gezet in het Lloyd Hotel. Gedurende de oorlog is het Lloyd Hotel regelmatig als gevangenis gebruikt, onder meer voor gearresteerde Joodse onderduikers.
Meer informatie over deze periode in het Lloyd Hotel via deze link.