Oude Mannen- en Vrouwenhuis

nwkerkstraat135Op de Nieuwe Kerkstraat 131 – 139 was het Oude Mannen- en Vrouwenhuis gevestigd. Deze instelling was opgericht in 1833 en stond in eerste instantie aan de Nieuwe Keizersgracht.

In 1879 verhuisde de instelling naar het oude gebouw van het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis aan de Nieuwe Kerkstraat en uit het jaar 1893 zijn er in het stadsarchief nog bouwtekeningen te vinden voor een bouwopdracht in opdracht van het Nederlands Israëlitisch Armbestuur. In 1924 werd het pand nog uitgebreid.
Het gebouw stond aan de achterzijde van het aan de Nieuwe Keizersgracht gelegen Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis en vrijwel naast het Metaheirhuis (het pand waarin de doden van het ziekenhuis werden afgelegd) op nummer 127. Het maakte eigenlijk deel uit van het ziekenhuis.

Leeggehaald
Zoals dat bij meer zorginstellingen gebeurde, werd ook dit tehuis in één keer leeggehaald en dat gebeurde op 3 maart 1943. De meesten van de bewoners en personeel dat toen nog aanwezig was is naar Westerbork gegaan en werd op 13 maart 1943 in Sobibor vermoord.

Afbeelding
Op de afbeelding is de synagoge van de instelling te zien, met de Heilige Arke, de Biema ne het Eeuwigdurende Licht (Ner Tamied).

Afgebroken

Het Oude Mannen- en Vrouwenhuis is afgebroken en op die plaats staat nu dezelfde soort nieuwbouw als op de plek waar ooit het Israëlitisch Ziekenhuis op de Nieuwe Keizersgracht stond.

bron:
www.joodsmonument.nl, Nederlands-Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis, Nieuwe Kerkstraat 135 (bezocht 4 jan 2015),
Göbel, Esther, Een hemel zonder vogels (Amsterdam 2012)
www.geheugenvannederland.nl (kerk in het Nederl. Israël Oude mannenhuis), geraadpleegd 4 jan 2015.

Illustratie:
© JHM, collectie Jaap van Velzen.

laatst bijgewerkt:
27 september 2019