President Brandschool

© Stadsarchief Amsterdam, Archief van de Dienst der Publieke Werken; Afdeling Gebouwen: foto’s, bestand 010012000762. Datum onbekend

Voor 1940 waren er een aantal scholen in Amsterdam speciaal voor Joodse kinderen én een aantal scholen met veel Joodse kinderen.
Een van die scholen was de President Brandschool aan de President Brandstraat in de Transvaalbuurt.

De Transvaalbuurt was voor de oorlog een zeer Joodse buurt van de stad. De saneringen in de oude Jodenbuurt in het begin van de vorige eeuw hadden ervoor gezorgd dat veel Joodse gezinnen uit deze buurten, met hun vaak totaal uitgewoonde woningen, vertrokken en naar deze nieuwbouwbuurten gingen, waar men meer ruimte had. De scholen in deze buurt, hoewel zonder religieuze richting, kregen hierdoor een overwegend Joodse populatie.
De president Brandschool, op de President Brandstraat 9, was zo’n school. Katharina Blog-Suesan vertelt op de site van het Geheugen van Oost:In 1928 of 1929 gingen we verhuizen naar de President Brandstraat nr. 72. Ik ging naar de President Brandschool (op nr. 9). In hetzelfde gebouw zat ook de Joodse School op nr. 8. Hoewel ik officieel misschien niet Joods was of ben (mijn moeder was niet-joods, mijn vader wel), zijn wij altijd naar de Joodse les geweest. Ik kreeg daar les van meester Swaab met de bijnaam ‘Chocolaatje’. Waarom hij die bijnaam had weet ik niet. We kregen vooral veel verhalen over de Joodse feestdagen, de geschiedenis van het Joodse volk en over Joodse gebruiken.

Verder vertelt ze ook over de hechtheid van de buurt: “Toen ik op school zat wist ik trouwens niet eens dat ik niet joods was. Om ons heen woonden eigenlijk alleen maar Joodse mensen. Thuis leefden we Joods, op elke vrijdag werd de sabbat gevierd, we deden aan alle Joodse feestdagen. Ik geloof dat ik toen niet eens besefte dat er ook andere dan Joodse mensen waren. We leefden allemaal in dezelfde buurt, als één kring, als één grote familie. Heel hecht was de buurt, als je bijvoorbeeld wist dat een familie op vrijdag geen soep had, dan ging je ze wat brengen.

laatst bijgewerkt:
24 september 2019