Rosy Wertheim

wertheimrosyOp 19 februari 1888 werd in Amsterdam Rosaly Marie Wertheim geboren, kleindochter van de bekende bankier Wertheim, dochter van Johannes Gustaaf Wertheim en Adriana Rosa Enthoven.
Na de middelbare school ging Rosy naar een kostschool in Neuilly (bij Parijs). Daar werd ze enthousiast voor muziek en kreeg daar uitstekend pianoles. Ze wilde pianiste worden. Ze kwam terug naar Nederland en haalde hier haar diploma. Ze werd docente piano aan het Muzieklyceum in Amsterdam.

Rosy wordt neergezet als een sociaal bewogen liberale vrouw. Dat blijkt ook wel uit haar keus om kinderkoren te leiden, waaronder een kinderkoor bestaande uit de ergste Amsterdamse schooiertjes, de eilandenkinderen.
In 1929 ging ze een paar maanden in Parijs studeren en in 1935 ging ze naar Wenen. Daar merkte ze hoe de Joden steeds meer geïntimideerd worden door de nazi’s, die in die periode steeds machtiger werden. In 1936 ging ze naar New York.
In 1937 kwam ze terug naar Amsterdam. Tijdens de eerste oorlogsjaren bleef ze componeren (ze maakt meer dan 80 composities) en ze woonde in die tijd op Stadionplein 89. Ze moest in 1942 onderduiken en bleef ook tijdens de onderduik componeren. De oorlog overleefde ze en na de oorlog gaf Rosy les aan de Muziekschool in Laren. Haar gezondheid was echter na de oorlog niet goed meer en ze overleed op 27 mei 1949.

 

bron:
joodsecomponisten.nl,
wikipedia

illustratie:
publiek domein

gepubliceerd:
4 mei 2016

laatst bijgewerkt:
14 juni 2022