Saul ben Aryeh Leib Löwenstam

Rabbijn Saul ben Aryeh Leib Löwenstam (Rzeszów, 1717 – Amsterdam, 19 juni 1790), Saul de Amsterdammer, ligt op de Joodse begraafplaats in Muiderberg begraven. Zijn graf is een bedevaartsoord voor, met name, chassidische Joden. Wie was deze rabbijn die ruim 230 jaar na zijn dood nog steeds geëerd wordt?

Saul was een zoon van Aryeh Leib ben Saul, ten tijde van de geboorte van Saul rabbijn in Rzeszów en Miriam, de dochter van Chacham Tzvi. Hij trouwde met Hendele, de dochter van Abraham Kahana, de rabbijn van Grodno in de Oekraïne. Zijn eerste aanstelling als rabbijn was in Lokachi, Oekraïne (Jiddisch Lakacz), gevolgd door Dubno waar hij de opvolger was van zijn schoonvader. Dubno was een van de oudste en levendigste Joodse gemeenschappen in centraal-oost Europa.

Nadat zijn vader overleed volgde Saul hem op als opperrabbijn in Amsterdam. Er waren drie kandidaten voor deze functie en Saul werd met overgrote meerderheid gekozen. Deze positie gold in die dagen als zeer eervol, Amsterdam was een van voornaamste rabbinaatszetels ter wereld. De werken van Saul namen een eervolle plaats in in de rabbijnse letterkunde. Hij woonde op het Jonas Daniël Meijerplein. Saul overleed in Amsterdam op 19 juni 1790 en werd opgevolgd door zijn zoon, Jacob Moses Lowenstam.

Lowenstam was de auteur van Binyan Ariel (Amsterdam 1778). Hij becommentarieerde de Tora in HeChatzer HaChadasha (Amsterdam 1768). Verder een pamflet Halacha Lema’aseh Rav (Amsterdam 1828) waarin 1783 van zijn halachische regels voor de kasjroet van Nederlandse kaas werden opgenomen.

 

 

bron:
P. J. Blok, P. C. Molhuyen, Löwenstamm, Saul ben Arjeh Leib, Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel 6 (Leiden 1924) 970.
Gotthard Deutsch, E. Slijper, Löwenstamm, Saul, Jewish Encyclopedia, https://www.jewishencyclopedia.com/articles/10148-lowenstamm-saul (geraadpleegd 9 juli 2019).

gepubliceerd:
9 juli 2023

laatst bijgewerkt:
9 juli 2023