Slagerij Marcus

hechsjermarcusSlagerij Marcus op de Waalstraat is een van de weinige slagers in Nederland die koosjer vlees verkoopt en onder rabbinaal toezicht (ort) staat. Het pekelvlees en de ossenworst zijn beroemd en ook levert Marcus aan andere koosjere specialisten en aan een aantal supermarkten. Marcus bestaat al 50 jaar en verzorgt ook koosjere catering.

De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1785. Leo Marcus bracht in 1957 zijn slagerij van Zwolle naar de Ferdinand Bolstraat, later de Waalstraat en weer kater de Kastelenstraat 111a. In 1981 ging de onderneming over van Marcus naar Maurits van Gelder. Het bleef een familiebedrijf, nu van de familie Van Gelder.

In maart 2024 moest slagerij Marcus het faillissement aanvragen. Daarmee kwam een einde aan de laatste koosjere slagerij van Nederland. Via de NIHS stond het bedrijf onder rabbinaal toezicht., en het bedrijf leverde aan restaurants, bejaardentehuizen, ziekenhuizen en luchtvaartmaatschappijen. Er wordt nog gewerkt aan een mogelijke doorstart en de NIHS probeert de levering van koosjere producten op gang te houden, door ingevroren producten uit het buitenland te laten komen.

Zie de website van Marcus.

 

bron:
Sluiting koosjere slager einde van een eeuwenlange traditie, Algemeen Dagblad, 19 maart 2024.

illustratie
Het kasjroet-certificaat van Marcus

gepubliceerd:
1 mei 2016

laatst bijgewerkt:
20 maart 2024