Synagoge Jacob Soetendorpstraat

synagogesoetendorpstraatDe geschiedenis haalt zichzelf soms in. In 2008, tijdens de eerste periode van het maken van deze website is de synagoge aan de Jacob Soetendorpstraat geschiedenis geworden en afgebroken.

Eenenveertig jaar heeft de Liberaal Joodse Gemeente gebruik gemaakt van dit gebouw; het gebouw werd in 1966 in gebruik genomen en werd ontworpen door architect Waterman. Het gebouw was inmiddels te klein geworden voor de liberale gemeente.
Dit deel van de stad ging op de schop, deels voor de Noord-Zuidlijn, deels voor de ontwikkeling van de Zuidas. Een nieuwe synagoge is inmiddels gebouwd aan de Zuidelijke Wandelweg, tegen begraafplaats Zorgvlied aan.

synagoge-sloop-kandelaarBehouden
Voorafgaand aan de sloop zijn een paar bijzondere objecten zorgvuldig gedemonteerd, waaronder een grote glazen kandelaar die in de buitenmuur gemetseld was en een natuurstenen kunstwerk dat aan de muur.
Eén van de blikvangers van de sjoel, de twee betonnen ’tafels’ met de 10 geboden zijn van het dak gehaald. Deze ornamenten worden later opnieuw gebruikt.
Onder een filmpje van de bouw en de afbraak van de sjoel, met vriendelijke toestemming van Jos Wiersema, geheugenvanplanzuid.nl. Heeft u herinneringen aan deze Sjoel, uw commentaar is welkom.

laatst bijgewerkt:
18 september 2019