synagoge linneausstraat

synagogelinninterDe synagoge aan de Linnaeusstraat werd op 6 september 1928 ingewijd en was gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Tijdens het begin van de bouw hield de opperrabbijn, A. S. Onderwijzer, een korte rede en legde hij de eerste hoeksteen waarna door L A Wagenaar, S J Philips, L Herschel en M B Manuskowski de overige “eerste” stenen gelegd werden.
In de oorlog werd het interieur van het gebouw zwaar beschadigd en in 1962 werd deze synagoge afgebroken. In de tussentijd heeft het gebouw jaren leeggestaan, echter, de sloop ervan wordt nog steeds als zeer jammer ervaren door veel oudere buurtbewoners. Ervoor in de plaats kwam een lelijk flatgebouw.

De synagoge Oost (synagoge Linneausstraat) werd ontworpen door Jacob S. Baars (1886 – 1956). Deze architect was een volgeling van Berlage en de synagoge was ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School met invloeden van architect Dudok.
synagogelinnaeusstrHet ontwerpen van deze sjoel was niet eenvoudig. De ingang moest aan de Linnaeusstraat komen, de korte zijde van het gebouw, de Heilige Arke moet gericht zijn op Jeruzalem. Dat is de reden dat het gebouw een hoek van 45 graden maakt vanuit de Linnaeusstraat gezien; de bijgebouwen waren langs de Polderweg gebouwd.
Verder was deze sjoel bekend door de gebrandschilderde ramen van Leo Pinkhof. Deze ramen zijn geschonken aan de synagoge in Ramat Jitzchak (Is), samen met het hek van de vrouwengalerij.
Meer informatie over deze synagoge via deze link.