Theater na de Dam 2021 – voorstelling over Emanuel Boekman

  • De Nationale Opera presenteert nieuwe (online) voorstelling Boekman in het kader van Theater Na de Dam
  • Muziektheatervoorstelling over de Joodse wethouder Emanuel Boekman door acteur Harpert Michielsen, muzikant Bart Sietsema en regisseur Michiel de Regt
  • Vanaf 4 mei 21.00 tot en met 31 mei gratis te zien via operaballet.nl

In het kader van Theater Na de Dam presenteert De Nationale OperaBoekman, een online muziektheatervoorstelling over de Joodse wethouder Emanuel Boekman. De online voorstelling toont Emanuel Boekman tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam, de politiek, de kunstwereld en het Joodse leven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd. Een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam weer even tot leven komt. De voorstelling die werd gemaakt door acteur Harpert Michielsen en muzikant Bart Sietsema, in regie van Michiel de Regt wordt op dinsdag 4 mei om 21.00 aangeboden via de website van Nationale Opera & Ballet en zal de gehele maand mei gratis te zien zijn

Over de voorstelling
Aan het Waterlooplein, in het hart van wat ooit de Joodse buurt was, duiken acteur Harpert Michielsen en muzikant Bart Sietsema in het leven en werk van de markante wethouder die het denken over kunst in Nederland voorgoed veranderde. In woorden, klanken en beelden nemen ze je mee in de laatste dagen van de man die het schopte van ongeschoolde arbeider tot wethouder met een doctorstitel, de man die zonder persoonlijke artistieke aspiraties een hartstochtelijke pleitbezorger werd voor de kunst in zijn stad, de man die met zijn vrouw uit het leven stapte om vervolging door de nazi’s te ontlopen.

 

Over de makers

Harpert Michielsen
Harpert Michielsen maakte na drie jaar geschiedenisstudie de overstap naar de Toneelacademie Maastricht waar hij in 1998 afstudeerde. Hij speelde bij onder andere De Trust, Het Nationale Toneel en De Warme Winkel. Zijn liefde voor muziek vertaalde zich onder meer in eigen muziektheaterproducties voor De Parade en hoofdrollen in de musical Soldaat van Oranje en de grootse muziektheaterproductie O die Zee op locatie in Zeeland. Vanuit een grote fascinatie voor geschiedenis maakt hij intieme voorstellingen over bijzondere Amsterdammers van wie de naam vaak bekender is dan leven of werk, zoals Samuel Sarphati, Dick Kattenburg, Leo Smit en Baruch Spinoza.

 

Bart Sietsema
Bart Sietsema studeerde in 2016 af aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie. Na zijn opleiding speelde hij in verschillende musicals, waaronder Amandla! Mandela van Bos Theaterproducties, Razend van Homemade productions en Soof van Cook a Dream. Hij was te zien in het tweede en derde seizoen van de VARA televisieserie Hollands Hoop. Daarnaast schrijft en arrangeert Bart muziek voor verschillende voorstellingen. Hij is onderdeel van het Theatercollectief Konvooi dat muziektheatervoorstellingen maakt onder de vleugels van Orkater / De Nieuwkomers.

 

Michiel de Regt
Michiel de Regt regisseert veel en op uiteenlopende plekken en houdt zich eveneens bezig met het schrijven, bewerken en vertalen van toneelteksten. Hij was t/m 2016 vaste maker bij Toneelschuur Producties en maakte daar in het oog springende voorstellingen als AntigoneWreed en Teder en Wachten op de Barbaren. Bij Orkater regisseerde hij onder andere de grote zaalproducties Op de BodemDistel en Julius Caesar. Zijn eerste stappen als choreograaf zette hij bij Conny Janssen Danst. Naast toneel regisseert De Regt ook cabaret, waaronder Yentl & de Boer, Alex Ploeg en Rayen Panday. De Regt won de Ton Lutzprijs, werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs en zijn Wachten op de Barbaren werd geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen 2016.

 

Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

 

Nationale Opera & Ballet
Nationale Opera & Ballet is het huis van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet creëert, produceert en presenteert zowel traditionele als vernieuwende opera- en balletproducties van topkwaliteit en ontwikkelt daarnaast een breed spectrum aan educatieve en participatieve projecten en voorstellingen. Als een van de grootste cultuurinstellingen die ons land rijk is, brengt Nationale Opera & Ballet met eigen vakateliers en repetitieruimtes de ambachtelijke, artistieke en technische aspecten van de ballet- en operawereld bij elkaar. Nationale Opera & Ballet is hét instituut voor opera en ballet, dat zowel nationaal als internationaal opereert.


Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet