Van Alphenschool klassenfoto 1919 – 1920

alphenschool19191920webEen klassenfoto van het schooljaar 1919 – 1920, de Van Alphenschool. Een school op Uilenburg, aan de Oude Schans en een gemengde school met Joodse en niet-Joodse kinderen.
Elf jongens, zes meisjes, een hulponderwijzer (links met pak en bril) en de onderwijzer, tevens “het hoofd der school”, M. L. (H.) de Keijser. Links naast de hulponderwijzer de niet-Joodse Dirk Veenstra. De klas moet stilstaan voor het maken van de foto, wat niet bij iedereen lukt.
Het was een school voor Uitgebreid Lager Onderwijs, de ULO, waar kinderen heengingen die meer capaciteiten hadden en waarvan het financieel mogelijk was om de kinderen meer te laten leren dan het aanbod van de lagere school.
Dit is een klassenfoto van het brugjaar, de zevende klas. Voor het eerst zaten er ook meisjes bij Dirk in de klas, het onderwijs was doorgaans gescheiden in scholen voor meisjes en voor jongens.
De kinderen zijn een jaar of 13, dus geboren rond 1906.

vanalphenschoolrapportdirkveenstraDirk, die tot 1987 leefde, vertelt in 1984 wanneer hij tijdens een wandeling de Van Alphenschool passeert, dat veel van de kinderen in deze klas de oorlog niet hebben overleefd. Wanneer de oorlog begint zijn deze kinderen zo’n 34 jaar.
Dirk en zijn vrouw redden in de oorlog het leven van Louk de Liever, die bij hen ondergedoken zit. Dat ondanks dat Louk verraden wordt op 16 augustus 1944 door de overburen en als vijfjarig jongetje in de kampen terecht komt.

Behalve deze gegevens is er nog weinig terug te vinden van deze klas, en zelfs van de hoofdonderwijzer waarvan in ieder geval de naam bekend is. Maar, hoewel het onmogelijk lijkt, wanneer iemand iets weet over deze klas is deze informatie zeer welkom.
Met dank aan Dirk Veenstra jr.

De Van Alphenschool werd opgeheven op dinsdag 13 oktober 1942.

laatst bijgewerkt:
14 september 2019