Van Alphenschool kleuterschool na 1942

Sturkop-Ko-jr-04-(kleuterscDe Van Alphenschool werd opgeheven op dinsdag 13 oktober 1942, maar het gebouw bleef men gebruiken en wel als een dependance van de Oudeschansschool. In ieder geval zaten de kleuters in dit gebouw, en een van hen was Ko Sturkop. Hij is de jongen met de hoge hoed.

Zijn herinneringen: ‘Ik ben de sneeuwman met de hoge hoed. Waarschijnlijk stopt mijn klasgenootje net de pijp weer terug in mijn mond. Ik moest zo lachen – van de spanning misschien? – dat de pijp uit mijn mond was gevallen.

Het toneelstukje werd opgevoerd in de school die inderdaad in de site als de Van Alphenschool wordt getoond. Mijn ouders hielden mij geloof ik een groot deel van de oorlogstijd thuis, juist omdat de school waarop ik zat doelwit was van de bezetter. Wij woonden aan de Oudezijds Achterburgwal, recht tegenover de Oudemanhuispoort en naast het Binnengasthuis. Eerst zat ik in de Uilenburgerstraat op school. Daar waren we vroeg in 1944 komen wonen. Ik kwam door de Jodenbreestraat, via de brug over Houtkopersburgwal, de Uilenburgerstraat in.

Maar daar hebben we, dacht ik, niet zo lang gezeten, want toen gingen we naar de school aan de Oude Schans die hierboven is genoemd. Het gebouw werd toen kennelijk als een soort dependance gebruikt voor de school. Het was de bedoeling dat ik daarna naar de Lagere School zou gaan die op de hoek van de Oude Schans en de Batavierdwarsstraat stond. Ter kennismaking is ons kleuterklasje daar op bezoek geweest. We verhuisden echter in de zomer van 1946 en ik ben nooit op die Lagere School terechtgekomen.’
Met dank aan Ko Sturkop.
 
 
gepubliceerd:
27 april 2016
 
laatst bijgewerkt:
8 april 2024