Vondelschool

Op de Jekerstraat 84 was de Jekerschool gevestigd die in 1937 door het stadsbestuur werd omgedoopt tot Vondelschool. Dit omdat na de sluiting van een Vondelschool er geen school meer was in Nederland die de naam van Joost van den Vondel droeg. Tijdens de bezetting werd deze school gebruikt als Joodse school en stond bekend als Joodsche School 11.

Willeke Alberti
Willeke Alberti was een van de leerlingen van deze school. Ze zei daarover in een interview in ‘Ons Amsterdam: “Ik weet nog alle juffen en meesters die ik gehad heb, zoals juffrouw Steegstra, en het hoofd, mijnheer Van der Mel.” Aan de middelbare – de Aletta Jacobsschool in de Lekstraat, een meisjes-ULO – bewaart ze mooie herinneringen. “Ik vond het er fantastisch. Het hoofd was mevrouw Blomkwist, ik had een enorm respect voor haar, ze was van de blauwe knoop en feministe. Tot aan haar dood heb ik contact met haar gehouden. Toen mijn zoon Kaj in 1984 werd geboren, heeft zij nog een truitje voor hem gebreid.

Andere leerlingen
Francien van der Veen – Bachra was leerling van deze school en ook John Blom zat op deze school. Hij overleefde de oorlog door uit de rij voor de Hollandsche Schouwburg te stappen.

Plaquette
Op zondag 18 februari 2018 werd op deze school een plaquette onthuld voor de gedeporteerde kinderen en leerkrachten van deze school.

 

bron:
“WEER EEN VONDELSCHOOL.”. “De Maasbode“. Rotterdam, 31-10-1937. Geraadpleegd op Delpher op 10-02-2017, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB04:000193553:mpeg21:a0055
http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/96-markante-amsterdammers-willeke-alberti

laatst bijgewerkt:
26 september 2019