Abraham Joseph Theeboom

Abraham Joseph Theeboom werd in 1734 in Amsterdam geboren. Hij huwde met Bloeme Jacobs de Jongh (1748) en samen hadden ze een groot gezin met zeker negen kinderen.
Abraham stond ook bekend als Abraham Joseph Voorzanger, en dat verraad zijn beroep. En hij had nog een naam, die van Abraham Joseph (Jozale) Schatz. Het was in de tijd dat de namen nog niet bij de Burgerlijke Stand waren vastgelegd. De naam Schatz ontstond waarschijnlijk uit afkortingen vanuit het Hebreeuws, uit Schelieach Tsibboer, letterlijk de gezondene van de gemeente en de betekenis van voorzanger.

Abraham was vele jaren voorzanger, chazzan, in de Uilenburgersjoel. Hij was een van de eerste, of misschien we de eerste, voorzangers van deze in 1766 geopende synagoge. 

De Uilenburgersjoel staat in een gedeelte van de stad waar het Joodse proletariaat woonde, een gebied waar de woningen die rond 1912 zo verkrot waren dat de gemeente maatregelen moest nemen en tot een grootschalige sanering besloot. Hoewel het niet mogelijk was om veel te veranderen aan het stratenpatroon op dit langwerpige en smalle eiland waren na de sanering straten als de Batavierstraat verdwenen en stond de Uilenburgersjoel niet meer aan de Uilenburgerstraat maar aan de iets verderop gelegen Nieuwe Uilenburgerstraat. De synagoge is nog steeds dezelfde als waar 250 jaar geleden de klanken van het gezang van Abraham de kehilla in hun godsdienstvoering begeleidde.

Abraham overleed op 20 juli 1811, 76 of 77 jaar oud; hij werd begraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg.

 

bron:
stamboom via Dutchjewry.org op https://www.dutchjewry.org/genealogy/ashkenazi/284.htm