Amstelkade – synagoge en Stolpersteinen

De Amstelkade is sinds 1922 een straat aan de zuidzijde van het Amstelkanaal in stadsdeel Zuid in Amsterdam. De straat en het kanaal zijn vernoemd naar de nabijgelegen rivier.

Sjoel
Op de hoek van de Amstelkade en de Waalstraat werd in het begin van de vorige eeuw, toen de Joodse bevolking in de Rivierenbuurt sterk steeg, een chewresjoel gesticht door de vereniging “Benei Teimon” (kinderen van het zuiden). Meer informatie over deze sjoel via deze link.

Amstelkade 118 – Stolpersteinen
Op Amstelkade 118 is sinds 4 mei 2009 een bijzonder gedenkteken geplaatst. Het zijn twee Stolpersteinen (struikelstenen), stenen met een messing bovenkant waarin de gegevens zijn vermeld van weggevoerde bewoners van het pand waarvoor ze zijn aangebracht. Dit project, wat al jaren in Duitsland loopt, krijgt steeds meer navolging in andere Europese landen. Het maakt de geschiedenis van de sjoah vaak pijnlijk duidelijk. De Stolpersteinen die op de Amstelkade geplaatst zijn zijn voor Han Hollander en Leentje Hollander-Smeer.

hanhollanderAmstelkade 118 – Han Hollander
(Deventer, 5 okt 1886 – Sobibor 9 juli 1943).
Han (Hartog) Hollander was een legendarische radioverslaggever die voor de AVRO commentaren leverde bij sportwedstrijden. Hij deed op 11 maart 1928 ook het eerste live verslag van een voetbalwedstrijd (Nederland-België, Olympisch Stadion Amsterdam) op de radio. Hij werd in de dertiger jaren zeer populair en een bekende Nederlander. In 1936 versloeg hij mede de Olympische Spelen in Berlijn, waarvan deze podcast te beluisteren valt, en waar hij een door Hitler ondertekende oorkonde ontving. Later verkeerde hij in de fataal gebleken veronderstelling dat deze oorkonde hem kon vrijwaren van deportatie en hij dook niet onder.
Hij bleef werken bij de AVRO tot de inval van de Duitsers. De leiding van de AVRO nam toen het zekere voor het onzekere en ontsloeg al het Joodse personeel. Han en Leentje en hun dochter werden in 1943 gedeporteerd.

laatst bijgewerkt:
14 september 2019