bakkerij Theeboom

weesperstraattheeboomBakkerij Theeboom BV O.R.T. was een koosjer familiebedrijf uit Amsterdam. In 1908 werd dit bedrijf door Mozes Theeboom (27 september 1887, zoon van Abraham Theeboom en Rieka Cosman) opgericht.

Lange tijd was het bedrijf op Weesperstraat 35 gevestigd, later op Maasstraat 16. Maar er kwamen meer filialen.
Elk jaar, twee weken voor Pesach, werd op 2e Sweelinckstraat 5 een winkel geopend met speciale “koosjer voor Pesach”-producten. In de jaren tachtig en negentig was deze zaak altijd (behalve zaterdag) open voor gebak en brood & ORT. Die zaak ging dicht toen het pand werd gesloopt en er nieuwbouw kwam.
Wat filialen betreft wordt er gesproken over een filiaal op de Apollolaan en de Scheldestraat.
Het filiaal op de Weesperstraat werd in 1946 overgenomen door Kwekkeboom, en in 1946 neemt Theeboom het gebombardeerde pand van de ORT bakker “Aan het Sluisje” van wed. J. M. Brugman op Jodenbreestraat 1 over, tegenover het Rembrandthuis. Theeboom blijft daar als winkel zitten tot de Jodenbreestraat gesloopt wordt, in 1957. Mozes zelf vertrok na het overlijden van zijn vrouw Saartje Berkou (Amsterdam, 14 juni 1889 – 10 februari 1950) op 28 juli 1951 naar New Brunswick. De drie dochters van Mozes en Saartje, Rika, Judith en Mina overleefden de oorlog ook.

In 1961 kwam bakkerszoon A. Rozeboom bij Theeboom in dienst en hij nam een jaar later het bedrijf over. Daarna leiden de dochter en schoonzoon van Rozeboom het bedrijf, dat met de begrippen van toen werd uitgebouwd tot een veelzijdige onderneming. Hoog in het vaandel staan de kasjroet, de kwaliteit en variatie van de producten. Door de jaren heen is Theeboom een begrip geworden. Het staat bekend om haar traditioneel Amsterdams- Joodse specialiteiten, maar daarnaast werd het aanbod met vele andere overheerlijke producten uitgebreid. In de bakkerij werden uitsluitend natuurlijke en onder rabbinale toezicht vervaardigde grondstoffen verwerkt.

Dit maakte dat de producten niet alleen voldeden aan de Joodse spijswetten, maar ook gezond en vitaal waren. Vandaar dat Theeboom door de jaren heen uitgegroeid is tot een respectabel bedrijf wat bekend is bij de Joodse gemeenschap en bij natuurvoeding liefhebbers.

Alle producten werden bij Theeboom ambachtelijk gemaakt. Een aantal jaar had Theeboom bake-off producten voor koosjer brood, waarmee Theeboom de eerste was die dit product aanbood.
In 2008 kwam Theeboom in zwaar financieel weer e
n op 27 september 2008 werd Theeboom failliet verklaard, een doorstart is nooit van de grond gekomen. 

bron:
Coppenhagen Collectie, Oxford
Stadsarchief Amsterdam, Woningkaart Weesperstraat 35
Stadsarchief Amsterdam, archiefkaart.
aanvulling Sweelinckstr 80/90er jaren met dank aan M. Rus.

Foto:
de winkel in de Jodenbreestraat met dank aan John Lewin.

laatst bijgewerkt:
27 september 2019