Coentje Gansplantsoen

Op zaterdag 3 juli 2021 is de kinderspeelplaats aan het Nieuwegrachtje vernoemd naar Coenraad Gans (Amsterdam, – Sobibor, ). Dit is op de dag dat Coentje 80 jaar geworden zou zijn.
Coenraad woonde op het Rapenburg 58-1 met zijn ouders pakhuisknecht Meijer Gans (Amsterdam, – Sobibor, ), Rachel van Loggem (Amsterdam, – Sobibor, ) en zijn broers en zus Marianne (Amsterdam, – Sobibor, ), Juda Meijer (Amsterdam, – Sobibor,

Dat waren behalve het gezin Gans ook bewoners van andere delen van het toenmalige huis. Op 58hs woonden koopman Alexander Appelboom (Amsterdam, – Auschwitz, ) met zijn vrouw Rachel Biet (Amsterdam, – Auschwitz, ) en hun kinderen stikster Sara (Amsterdam, – Auschwitz, ) en bretelmaker Elias (Amsterdam, – Auschwitz, ).

Op 58-2 woonden bakkersknecht Jacob Winnik (Amsterdam, – Auschwitz, ) met zijn vrouw Elisabeth de Jong (Amsterdam, – Auschwitz, ) en de broer van Jacob, David (Amsterdam, – Auschwitz, ) met zijn vrouw Naatje Evelina van Praag (Amsterdam, – Auschwitz, ).

Het pand op het Rapenburg 58 bestaat nog steeds, in tegenstelling tot de vele panden die in deze straat gesloopt zijn. Tijdens de oorlog bestond het huidige plantsoen niet; het was het water van het Nieuwegrachtje. Na de oorlog werd dit tijdens de aanleg van de IJ-tunnel gedempt en de kinderspeelplaats werd later aangelegd. Deze is nu vernoemd naar de jongste bewoner van Rapenburg 58 nadat de gemeente de bewoners van de buurt in het najaar van 2020 uitnodigden om na te denken over de herinrichting van de speelplaats en de huidige bewoner van Rapenburg 58 met dit idee kwam.

 

bron:
www.joodsmonument.nl, lemmata Rapenburg 58hs, 58-1 en 58-2
persbericht Gemeente Amsterdam d.d. 29 juni 2021 (https://www.amsterdam.nl/nieuws-centrum-oost/coentje-gansplantsoen/)

illustratie:
© joodsamsterdam.nl, 13 juli 2021

gepubliceerd:
2 juli 2021

laatst bijgewerkt:
16 juli 2021