Dritt Sjoel

drittsjoelDe Hoogduitse gemeente kocht in 1680 al twee huisjes aan in de huidige Nieuwe Amstelstraat, naast de Grote Synagoge. Deze lagen vóór de houten vleeshal.
Deze huisjes werden in 1700 gewijd tot synagoge, en deze werd Dritt Sjoel (derde synagoge) genoemd.

In 1777 werden de huisjes afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, dat op 3 april 1778 werd ingewijd. Dit gebouw is de huidige Dritt Sjoel.
Op de benedenverdieping en op de galerijen werden de diensten gehouden. Net zoals in de Obbene Sjoel waren de galerijen alleen voor de mannen bedoeld.
in de 18e eeuw waren er 164 zitplaatsen in de sjoel.
Op de verdieping boven de sjoel zaten de leerlokalen van Beth Hamisdrasj Ets Haim, dit leerhuis verhuisde in 1883 naar de Rapenburgerstraat, waarna in 1884 deze ruimtes verbouwd werden en het genootschap Resjiet Chochma er zijn intrek nam.

de oorlog
Het volledige interieur ging in de oorlog verloren. Zelf de Ark werd gesloopt, alleen sporen ervan bleven achter op de oostelijke wand. In 1966 werd dit gebouw gerestaureerd.
De laatste keer dat de Dritt Sjoel als synagoge gebruikt is is tussen 1981 en 1985. De Russensjoel op de Nieuwe Kerkstraat werd toen gerestaureerd en de diensten werden hier gehouden.
Nu wordt de Dritt Sjoel gebruikt door het Joods Museum.

 

bron:
wikipedia, jhm

foto:
© joodsamsterdam.nl

gepubliceerd:
27 april 2016

laatst bijgewerkt:
15 november 2021