Elias Spitz

spitzelias1web
Elias Spitz, Schilderij (vóór 1906) geschilderd huissjoel Rembrandthuis met dank aan Edith Spitz-Polak

Elias Spitz werd op 20 mei 1874 geboren in het Rembrandthuis op de Jodenbreestraat. Hij was de zoon van Isaac Jochem Spitz, wiens vader Jochem Spitz in 1862 het Rembrandthuis kocht, waar hij reeds als huurder woonde. De moeder van Elias was Sara Kleerekoper, dochter van rabbijn Jesaja Kleerekooper. Elias was van beroep diamantklover, maar was ook een amateur schilder. Nevenstaand schilderijtje schilderde hij van een hoek in het sjoeltje in het Rembrandthuis. Het is het enige schilderijtje dat de oorlog “overleefd” heeft.

Elias was gehuwd met Lena Hoofiën (Utrecht, 24 oktober 1879 – Bergen-Belsen, 15 februari 1945) en zij hadden vijf zonen. Twee zonen hebben de oorlog overleefd, een daarvan is Frederik. Een foto van het schilderijtje is via zijn weduwe naar deze website toegestuurd in verband met een vraag over de sjoel in het Rembrandthuis. De drie zonen die zijn vermoord in de oorlog zijn Abraham (Amsterdam, 20 februari 1910 – Tröbitz, 23 april 1945), Jacobus (Hilversum, 21 oktober 1912 – Bergen-Belsen, 27 maart 1945) en David. Elias werd vermoord in Bergen-Belsen op 15 februari 1945.

Op de foto:

Een hoek met gebedenstandaard van de Luriaanse sjoel, die Jochem Isaac Aron Spitz in de zestiger jaren van de negentiende eeuw oprichtte in het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat te Amsterdam. Op de achtergrond twee portretten en een kaart van Eretz Jisraël met de verdeling volgens de twaalf stammen.
Techniek: waterverf en potlood op papier. Schilderij (vóór 1906) geschilderd door de kleinzoon van J. I. A. Spitz, Elias Spitz.

 

bron:
met dank aan Edith Spitz-Polak voor de foto en informatie,
Doron Lurie, Tel Aviv museum voor uitleg foto en maken foto’s,
aanvullende informatie uit joodsmonument.nl.
met dank aan L. Neumark betreffende Sara Kleerekoper (email 9 juni 2022)

illustratie:
Elias Spitz, Schilderij (vóór 1906) geschilderd huissjoel Rembrandthuis met dank aan Edith Spitz-Polak

gepubliceerd:
27 april 2016

laatst bijgewerkt:
9 juni 2022