Georg Tillman

voorouderbeeld(Hamburg, 1 februari 1882 – New York, 1 november 1941, in Amsterdam van 1932 tot 1939).

Georg Tillmann werd in Hamburg geboren en werd daar, zoals zijn vader, bankier. Hij was bijzonder succesvol.
In 1911 trouwde hij met Dorothy Wold, die hij in New York had leren kennen toen hij daar van 1904 – 1908 was om het bankiersvak te leren. Toen het Nationaal Socialisme opgang deed, en het antisemitisme sterker werd, besloot hij Duitsland te verlaten en vestigde zich in 1932 in Amsterdam, op Prinsengracht 905. Hij hield kantoor op de Herengracht, later op de Westermarkt.
Georg Tillmann was een verzamelaar van antiek en had een voorliefde voor Europees porselein. In Nederland raakte hij in contact met Indonesische kunst door ontmoetingen met Carel Groenevelt en door bezoeken aan het Koloniaal Museum, het tegenwoordige Tropenmuseum.

Groenevelt kreeg van de zeer rijke Tillmann de opdracht om in Indonesië kunst te gaan verzamelen. Hij trok in 1933 naar Indonesië met een budget van ƒ 10.000,– per maand, wat later wel werd teruggebracht naar ƒ 3.000,– per maand. Groenevelt verzamelde en kocht stukken in Indonesië, waar hij vele jaren verbleef en stuurde dit op naar Tillmann die tegelijkertijd ook nog stukken kocht op veilingen en stukken ruilde met etnografische musea.
Uiteindelijk was zijn collectie zo gegroeid dat hij dit niet meer kon onderbrengen in zijn pand op de Prinsengracht, en het pand achter zijn huis, op de Kerkstraat, erbij moest huren om de collectie onder te brengen.
Tillmann en zijn familie voelden de oorlog aankomen en vertrokken in 1939 naar Groot Brittannië. Het was de bedoeling om terug te komen naar Nederland dus de collectie bleef hier. Wel was Tillmann zo verstandig om de collectie in het Koloniaal Museum onder te brengen, verstopt tussen de andere objecten. Zo kwam de collectie de oorlog door, onopgemerkt door de Duitsers. Tillmann zag zijn collectie nooit meer terug, hij overleed in 1941 in New York.
De familie gaf als dank voor de dienstverlening in 1946 de collectie in bruikleen aan het Tropenmuseum. In 1994 besloten zijn weduwe en zoon de collectie aan het museum te schenken. Als dank ontvingen de zoon en schoondochter een Koninklijke Onderscheiding.
De Tillmann-collectie is ruim 2000 stukken groot, een van de grootste collecties in het Tropenmuseum.

bron:
wikipedia.nl,
tropenmuseum, rapport Museale Verwervingen 1999

laatst bijgewerkt:
16 september 2019