H B de Beer

Collectie Joods Museum, Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900, collectie Jaap van Velzen; voor informatie: Joods Museum. v07079-a (sluitzegel, gedrukt), grafiek en drukwerk.

Een aantal Joodse bedrijven dankt hun bestaan aan het feit dat ze Onder Rabinaal Toezicht (ORT) producten vervaardigden en verkochten. Een van die bedrijven was het in 1770 opgerichte H. B. de Beer, een koosjere drankhandel die op het Waterlooplein 15 aan de kant van de Zwanenburgwal gevestigd was. Ook Zwanenburgwal 33 werd voor de onderneming gebruikt.

Dit was een van de vele Joodse (koosjere) wijnhandels van voor de oorlog. De meeste Amsterdamse Joden waren geen grootverbruikers van drank, maar op seideravond hoorde bij de maaltijd een koosjere wijn. Verder was De Beer bekend om de punch (Punch van Beertje). Al ver voor de oorlog was het bedrijf in handen gekomen van Abraham Maijkels (1884 – 1941) die op de Plantage Parklaan 13hs woonde. Na de oorlog heeft de zoon van Abraham Maijkels, Han Maijkels, het bedrijf voortgezet vanuit een pand aan de Brouwersgracht.

 

bron:
Joods Amsterdam in een bewogen tijd,
JHM,
telefoonboek 1915 (voor het adres),

IISG,
met dank aan Bob Engelsman.

illustratie
sluitzegel, Collectie Joods Museum, Portretten en afbeeldingen van joods Nederland rond 1900, collectie Jaap van Velzen; voor informatie: Joods Museum. v07079-a (sluitzegel, gedrukt), grafiek en drukwerk.

gepubliceerd:
21 april 2016

laatst bijgewerkt:
7 juli 2024