Heintje Davids

heintjedavidsHendrika David (Heintje Davids) werd geboren op 13 februari 1888 in Rotterdam als jongste in het gezin van Levie David en Francina Terveen. Het gezin had acht kinderen, vier stierven er op jonge leeftijd.
Ze werkt in eerste instantie in een pettenfabriek, maar wil net zoals haar zus Rika (Rebecca, Rotterdam, – Sobibor, ) en haar broers Hakkie (Hartog, Rotterdam, – Sobibor, ) en Louis (Simon, Rotterdam, 19 december 1883 – Amsterdam, 1 juli 1939) aan het toneel. Vanaf 1903 begint ze met figurantenrolletjes en vanaf 1907 werkte ze als een variété-artiest. Ze was in staat om met een blik de halve zaal aan het lachen te krijgen. In de eerste periode werkt ze voornamelijk in de Rotterdamse Zandstraat en op kermissen in het land.
Ze trouwt in 1914 met tekstschrijver/journalist Philip Pinkhof (Den Haag, 25 december 1882 – Amsterdam, 29 februari 1956) – die onder het pseudoniem Rido werkt. Hij schreef onder dit pseudoniem volledige revues voor het Flora-theater aan de Amstelstraat in Amsterdam.
Tot aan de oorlog trad ze op in diverse revues, vormt met haar broer Louis een succesvol duo en speelt ze in de eerste Nederlandse speelfilm, De Jantjes. Uit deze film komt het beroemde “Omdat ik zoveel van je hou”, een duet met Sylvain Poons.
floraTijdens de oorlog zat Heintje Davids op verschillende plaatsen ondergedoken en ze is de enige van de familie David die de oorlog overleeft.
Op 16 juni 1945 begint ze weer met werken
In 1948 krijgt ze van de gemeente Rotterdam een ring waarmee de erkentelijkheid van de stad aan de familie David kenbaar wordt gemaakt, een ring die sinds die tijd bekend staat als de Louis-Davids Ring.
Heintje Davids neemt in 1954 afscheid van haar werk met een tournee langs 70 steden, maar wanneer haar echtgenoot kort daarna overlijdt begint ze met een van haar vele comebacks, waarbij ze iedere keer zegt dat het de laatste keer is dat ze optreedt. Ze gaat uiteindelijk door met optreden tot 1964. Tijdens haar laatste programma zingt ze, 30 jaar na dato, opnieuw met Sylvain Poons “Omdat ik zoveel van je hou”. Ze overleed op 14 februari 1975.

bron:
wikipedia,
historici.nl,
geheugenvanplanzuid.nl
www.joodsmonument.nl, lemmata gezin David (geraadpleegd 24 april 2021)

gepubliceerd:
25 april 2016

laatst bijgewerkt:
23 april 2021