Henri le Grand

Henri le Grand was de zoon van Napoleon le Grand. Napoleon le Grand werd op 21 september 1857 in Leeuwarden geboren als zoon van een kruidenier. Zijn vader overleed toen Napoleon veertien jaar oud was waardoor hij al jong op eigen benen moest staan. Hij vertrok naar Amsterdam. Daar werkte hij op de Kalverstraat bij een meubelmaker. Hij ontwikkelde zich in korte tijd tot een zeer goed meubelmaker, opende zijn eigen bedrijf en vervaardigde in opdracht luxe meubels. Op Keizersgracht 732 en 734 opende hij twee modelhuizen en zelf woonde hij op Keizersgracht 730.

Napoleon trouwde met Abigael Veronika Pinkhof, de dochter van Simon Pinkhof. Het echtpaar kreeg drie kinderen, Betsy (Amsterdam, 21 augustus 1898 – Amsterdam, 5 september 1977), Simon Herman (Amsterdam, 14 januari 1902 – Amsterdam, 29 mei 1986) en Henri (Amsterdam, 19 februari 1903 – Heerhugowaard, 20 augustus 1989).
Napoleon werkte mee aan verschillende grote projecten, zoals de inrichting van de stadsschouwburg en het interieur van de Groote Club op de Dam, waar toen nog geen Joden werden toegelaten. Napoleon mocht na zijn werk toch lid worden van de Groote Club, waarvoor hij bedankte.

De beide broers traden in de voetsporen van hun vader. Henri ontwikkelde zich verder en werd architect. In de jaren 1925 – 1930 werkte hij samen met architect W. Th. H. ten Bosch. Samen werkten zij met name aan de verbouwing van winkels en voor Henri was de belangrijkste opdrachtgever na de samenwerking met Ten Bosch Etam, de winkelketen van Julius Korijn. De samenwerking tussen Korijn en Henri was hecht, Henri zorgde waarschijnlijk voor een deel van het interieur van het huis van Korijn op de J J Viottastraat.
De familie Korijn werd in de oorlog vermoord. Henri overleeft de oorlog door op tijd te vluchten naar Zwitserland. Ook Simon Herman overleeft de oorlog. Henri gaat, na de oorlog terug in Nederland, samenwerken met architect Abraham Samuel Polak als Le Grand & Polak. Ze ontwerpen, naast vele andere gebouwen, in de jaren vijftig nog vier winkels voor het Etam concern; in Amsterdam, Den Haag, Arnhem en Hilversum. Simon Herman werkt in de jaren vijftig ook nog als architect. Henri le Grand overleed op 20 augustus 1989 in Heerhugowaard.

foto links: Het monumentale pand met stoep is (v.r.n.l.) Keizersgracht 730, 732 en 734. Familie Le Grand woonde in het rechterdeel, nummer 730.
Het monumentale pand met stoep is (v.r.n.l.) Keizersgracht 730, 732 en 734. Familie Le Grand woonde in het rechterdeel, nummer 730. © joodsamsterdam.nl

Koninklijk bezoek aan de modelwoning
Uit “Het Centrum”, 10 juni 1911 – deel van het artikel.
Te 2 uur werd er opnieuw uitgereden, thans voor een bezoek aan het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan den Amstel. Vandaar ging het naar het modelhuis van den heer N le Grand aan de Keizersgracht. De hoofdingang was voorzien van een in strengen stijl gehouden baldakijn, uitgevoerd in violet velours de Parma, met hermelijn omzoomd, en versierd met oude antieke vergulde passementen.
De achtergrond was gevormd door een fond van dezelfde kleur velours als de zandsteen van den gevel, terwijl de trap, welke naar de hoofddeur leidde in denzelfden geest was behandeld. De stoep werd gedekt door rijke Perzische vloerkleeden. Alles vormde een stemmig-rijk en artistiek geheel.
H M de Koningin, M de Koningin – Moeder en Z K H de Prins werden beneden bij den ingang ontvangen door den heer N le Grand, directeur van het Modelhuis.
De koninklijke bezoekers werden daarna direct naar de hal begeleid, waar werden voorgesteld de heeren Ed. van Dam, adjunct-directeur, F. Hulfhuizer, 1e chef, en Thom. Balfoort, beeldhouwer-modelleur. Aan Hare Majesteiten werden bouquetten aangeboden door jonge juffrouw Betsy le Grand en den jongenheer Henri le Grand. De hal was gehouden in den oud-hollandschen stijl
.

bron:
ons amsterdam,
genealogie.jjw-la-grand.nl,
“Het Centrum”, 10 juni 1911,
nai.nl

gepubliceerd:
1 mei 2016

laatst bijgewerkt:
17 maart 2021