Jacob Achttienribben

Jacob Achttienribben werd in Amsterdam geboren op 4 december 1891 als zoon van Salomon Achttienribben en Betje van Kam. Hij trouwde met Lea Mol. Lea werd in Den Haag geboren op 6 november 1888. Aan het begin van de oorlog woonden zij op de Gerard Doustraat 174, waar ze een zaak hadden in gedragen herenkleding. Daarnaast stond Jacob op de zondagsmarkt op de Uilenburgerstraat met tweedehands kleding. Op de marktkaart heet Jacob Jacob Achttienribbe
Lea en Jacob hebben ook gewoond op de Heisteeg 8hs, Hartenstraat 30hs, Jan van Riebeeckstraat 69. In de Gerard Doustraat woonden zij vanaf 22 juni 1927.

Het huwelijk is waarschijnlijk niet altijd goed geweest, hoewel ze wel tot hun deportatie bijeen bleven. In november 1918 ging het zo slecht dat Lea de benen nam en Jacob een advertentie plaatste. Ze kwamen weer bij elkaar.

achttienribbenjacobadvEr werd nog een advertentie gevonden. Uit “Het Volk”, dagblad voor de Arbeiderspartij van 30 maart 1933. Jacob en Lea verkochten een kleermakersmachine. Waarom, geldgebrek, een nieuwe gekocht, dat zullen we niet weten.

achttienribbenweglopenLea en Jacob werden al vroeg in de oorlog opgepakt – het eerste transport naar de vernietigingskampen was op 15 juli 1942 – en via Westerbork naar het oosten gestuurd. Als deel van het Joodse proletariaat was de kans op overleven aanzienlijk kleiner, omdat dat deel van de Joodse bevolking een aanmerkelijk hogere kans had om eerder gedeporteerd te worden.
Of ze samen gedeporteerd zijn? Dan kan. Dan zaten Lea en Jacob in het 17e transport van maandag 7 september 1942 met 930 lotgenoten. Als dat zo was, werd Lea bij aankomst vermoord en Jacob geselecteerd om te werken. Hij heeft dat nog volgehouden tot maart 1943 en is ergens in die maand omgekomen in een nevenkamp van Auschwitz.

De gegevens, een ander spoortje dat Jacob en Lea hebben achtergelaten , luiden: “Jacob werd vermoord in Seibersdorf (Zebrzydowice, Silezië) op 31 maart 1943, Lea in Auschwitz op 10 september 1942.”
Toch worden de namen van Jacob en Lea nog genoemd en er is nog een foto op een marktkaart. Waarschijnlijk zijn er in 2015 voor hen Stolpersteinen gelegd bij hun voormalige woonhuis en ze worden hier, digitaal genoemd.

bron:
www.joodsmonument.nl, lemma Jacob Achttienribben (geraadpleegd 4 juli 2015)
stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Jacob Achttienribben
stadsarchief Amsterdam, marktkaart Jacob Achttienribbe.

illustratie:
Het Volk, dagblad voor de Arbeiderspartij, 30 maart 1933, verkoop
Algemeen Handelsblad, 2 november 1918, waarschuwing

Laatste aanpassing:
26 maart 2019