Jo Paerl

Jo Paerl was een Joodse Amsterdammer, geboren als Joseph Paerl op de Amstelstraat 19 op 11 mei 1891. Hij was de zoon van Lion Barend Paerl (Amsterdam, 30 juni 1859 – Amsterdam, 8 mei 1922), diamantklover, en Naatje Son (Amsterdam, 11 januari 1855 – Amsterdam, 1 mei 1892) en bij zijn geboorte had hij een oudere zus Elisabeth (Amsterdam, 7 september 1888 – ?) en broer Barend Lion (Amsterdam, 6 mei 1890 – Sobibor, 23 juli 1943).
Jo trouwde op 14 oktober 1913 in Groningen met Rosa Wijnberg (Groningen, 24 juli 1887 – ?).

Het lukte hem aan het begin van de oorlog om samen met zijn vrouw en dochter Jetty via België en Frankrijk naar Londen te ontkomen. Zijn twee zoons bleven achter in Nederland, maar ook zij wisten de oorlog te overleven, de een door een vlucht naar Zwitserland en de ander door onderduik.

Jo werkte als filmdistributeur; hij kocht buitenlandse films aan en verhuurde die aan Nederlandse bioscopen. Dat was echter niet wat hij echt wilde worden in het leven, en zijn vlucht naar Londen maakte het mogelijk om zijn creatieve kant te ontwikkelen.
Zijn talenten lagen op het gebied van de muziek. Hij had een absoluut gehoor en thuis stond er in de woonkamer een grote vleugel.

Volgens dochter Jetty had hij dirigent willen worden. In Londen raakte hij, net zoals zijn dochter, betrokken bij Cabaret De Watergeus. Cabaret De Watergeus zond uit via Radio Oranje, het massamedium voor die tijd. Radio Oranje zond uit vanuit Londen en hoewel het luisteren naar deze zender niet was toegestaan door de bezetter was deze zender zeer populair en het enige vrije Nederlandse geluid in oorlogstijd.

De teksten werden vanuit Londen geschreven, soms op een bekende compositie. Jo schreef de teksten ‘s-nachts. Hij begreep van een afstand wat er in Nederland aan de hand was en waarmee de mensen geconfronteerd werden, wat door Jetty verbazingwekkend wordt genoemd.
Daarnaast kende hij al de liedjes al waar hij met groot gemak aan andere tekst op zette.
Een aantal van deze liedjes werden uiterst bekend, zelfs na 70 jaar worden ze nog herkend.
In de youtube-links een aantal van deze nummers.

Jo Paerl overleed op 7 mei 1964.

bron:
wikipedia.nl,
interview café Kooijmans op radio 5 met dochter Jetty,
cinemacontext.nl,
stadsarchief amsterdam,
maxvandam.info,

laatst bijgewerkt:
22 september 2019