kibboets Beverwijk (chinoeg habayit)

Het werkdorp in de Wieringermeer was niet de enige plaats waar men zich kon voorbereiden op het leven in Palestina. De religieuze Joden hadden hun eigen organisaties voor dit doel, waaronder de mizrachie-hachsjarah beweging “Dath-we-Eretz”. Deze organisatie had eind jaren dertig verschillende kibboetsiem. Er was er één in Franeker en één in Beverwijk, opgericht in 1935, en voor de zeer vrome jeugd was er een kibboets in Enschede. In Franeker en Beverwijk samen zaten er in 1940 zo’n 130 leerlingen. Van de leerlingen in Beverwijk studeerden er een aantal aan de landbouwschool van Assendelft.
Kort na het begin van de bezetting werden de kibboetsiem in Franeker en Beverwijk opgeheven en opende de vereniging een kibboets in Laag-Keppel, die tot 1943 bestaan heeft. De kibboets Beverwijk was vanaf begin 1939 tot maart 1942 gevestigd op Gildenlaan 1 te Velsen, het pand is afgebroken. Daarvoor was de kibboets van september 1935 tot maart 1938 op de Kanaalweg 75 in Beverwijk.

Inwijding
De inwijding van deze kibboets was eind oktober 1935. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad verscheen het volgende verslag: