Leo Horn

hornleoLeopold Sailvin Horn werd op 29 augustus 1916 in Sittard geboren als zoon van veehandelaar Leo Horn (Sittard, 14 november 1879 – Amsterdam, 10 september 1961) en Paula (Pauline) Levij (Keulen, 17 februari 1882). Leo had een oudere broer Edgar Leopold, een oudere zus Sophie Wilhelmine Rosina en hij was de derde in het gezin. Later kwam er nog een broertje, George. Het gezin verhuisde in 1928 naar Amsterdam en gingen wonen op de Plantage Badlaan 20b-hs en woonde tijdens de oorlog op de Frans van Mierisstraat 56hs. Zoon Leo trouwde op 30 oktober 1940 met Ina Boekbinder, een huwelijk dat tot 31 oktober 1945 zou duren. Leo en Ina woonden tijdens de oorlog op de Euterpestraat 127b. Leo overleed in Amstelveen op 16 september 1995.

Horn werkte in de oorlog bij de Joodse textielfirma Lehmann & Co. Toen daar een Verwalter werd aangesteld werd hij ontslagen en Ina en Leo gingen in het verzet. Beide namen een valse identiteit aan, Ina noemde zich Catharina Weesing, Leo gebruikte verschillende namen zoals dokter Van Dongen en ingenieur Varing. Ze zaten niet in dezelfde verzetsgroep, Leo zat (vanaf 1943) bij Sabotagegroep Amsterdam-Zuid.

Vanuit het verzet organiseerde Leo onderduikadressen voor zijn familie. Zijn oudere broer Edgar werd op zijn onderduik verraden door de dochter van dat gezin en werd vermoord in Sobibor.
Ook Sophie werd gearresteerd door de Amsterdamse Jodenjager C. Bout en zij werd gedeporteerd naar Bergen-Belsen en kwam vanuit dat kamp in Auschwitz terecht. Ze overleefde de oorlog en Leo had er inmiddels voor gezorgd dat haar zoontjes een goede onderduik kregen op een boerderij in de buurt van Spanbroek.

Naast het regelen van onderduikplaatsen bestond het verzetswerk voor Leo uit het rondbrengen van illegale blaadjes zoals Het Parool. Maar er werden ook gewapende overvallen gepleegd en aanslagen op de nazi’s. Daarbij was een van de grootste acties de overval op het munitiedepot van de Amsterdamse Rijtuig Maatschappij aan de Overtoom in de lente van 1945.

In 1944 zit Leo bij de verzetsgroep “Binnenlandse Strijdkrachten” en hij was daar groepscommandant van de speciale brigade afdeling militaire politie. Deze afdeling kreeg na de capitulatie in mei 1945 de opdracht om collaborateurs op te pakken. De collaborateurs werden ondergebracht in speciale interneringskampen in Nederland, in Amsterdam werd een kamp ingericht op de Levantkade. Daar wordt Leo kampbewaker en hij bewaakte toen de mensen waar hij jarenlang voor moest vluchten. Hij zorgde ervoor dat de behandeling van deze gevangenen niet te gruwelijk was. Wanneer hij echter hoort dat Jodenjager Bout, die verantwoordelijk was voor het oppakken van zijn zus, ook in het kamp zit stapte hij op hem af en vraagt Bout of hij zijn zus kon herinneren. Bout antwoordde bevestigend en toen volgde de enige keer dat Horn zijn beheersing verloor en een gevangene sloeg.

Kort na de oorlog blijkt dat het huwelijk tussen Ina en Leo geen stand houdt, ze scheidden en Leo hertrouwde in 1949, een huwelijk dat in 1975 ontbonden wordt.
Hij begon een stoffenzaak en die groeide uit tot een keten van zestien zaken. Hij verkocht de keten in 1992. De grootste bekendheid kreeg Horn echter door zijn werk als voetbalscheidsrechter. Hij werd een van de meest gevraagde scheidsrechters ter wereld.
In 1987 ontmoet Leo zijn derde vrouw, met wie hij niet trouwt, maar met wie hij wel zijn laatste jaren doorbrengt tot zijn dood in 1995. Leo Horn had twee dochters.

bron:
joodsmonument.nl,
wikipedia,
scheidsrechters.
voetbal.nl,
biografie van Amsterdam.,
historici.nl
mail SK d.d. 12 mei 2020
Stadsarchief Amsterdam, Leo Horn, Archiefkaarten, archiefnummer 30238, inventarisnummer 1069
Ibidem, Leopold Sailvin Horn, Archiefkaarten, archiefnummer 30238, inventarisnummer 1504

laatst bijgewerkt:
12 mei 2020