Lion Schulman

Lion Schulman werd geboren op 27 maart 1851 en hij werd op 91-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord op 19 februari 1943. Hij was een Nederlands schilder en woonde voor zijn deportatie in Pension Glück op de Sarphatistraat.

De vader van Lion was goud- en zilversmid en het liet zich eerst aanzien dat hij dat vak ook zou gaan beoefenen. Rond 1870 ging hij echter in de leer bij schilder Jan de Rijk. Lion viel als schilder op en kreeg op voordracht van Arti en Amicitae in 1880 een koninklijke subsidie, waardoor hij les kon nemen bij J. H. B. Koekkoek. Hij ging zich toen bekwamen in landschapskunst. Met Koekkoek werkte hij een tijd in Londen.
Schulman opende drie kunsthandels, een in Rotterdam (1890), een in Hilversum (1894) en een in Laren (1894) aan de Naarderstraat.
Lion was getrouwd met Anna Frank en zij kregen vier kinderen, Johanna, Louis, David – die in de zaak in Laren werkte – en Margot. Anna overleed in 1929 en niet lang daarna kreeg Lion een beroerte. Hij ging toen bij zijn dochter Margot en haar man Willem Willing wonen in Amersfoort.
In de 2e Wereldoorlog werden ze alle drie gedwongen om naar Amsterdam te gaan, Lion kwam toen in pension Glück aan de Sarpatistraat 103 te wonen.
Daar heeft hij enkele dagen gewoond en werd hij via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar bij werd vermoord.

Een foto van Lion staat hier.

bron:
wikipedia,
willemwilling.com

laatst bijgewerkt:
30 maart 2020