Moses Samuel Cohen Eljon (Mozes Samuel Eljon-Cohen)

Mozes Samuel Cohen Eljon (Amsterdam, 13 november 1785 – Amsterdam, 25 juni 1833)  had een particuliere school in Amsterdam waar vooral Sefardische kinderen les kregen. Zijn beroemdste leerling werd Samuel Sarphati.

Op 1 december 1823 was Samuel er een van de leerlingen. Hij was toen tien jaar oud. De school was aanvankelijk op de Zwanenburgwal gevestigd, en verhuisde later naar de Muiderstraat. Op de Muiderstraat was de school in ieder geval in 1825 gevestigd.

Er waren 43 leerlingen op de school ingeschreven in 1823. Tweeëntwintig van hen waren van Sefardische afkomst. Veel kwamen uit voorname families, zoals tien kinderen uit de familie Teixeira de Mattos en twee kinderen uit de familie Salvador. Er zaten vijf kinderen op de school van koopman Barend Joseph Stokvis en twee kinderen uit het gezin Jacobson. Pinnie Barend Stokvis was de oudste leerling in 1823, hij was dertien jaar, Lea Teixeira de Mattos was de jongste, zij was nog geen vijf jaar oud.

De kinderen woonden op straten als de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, maar ook van de Muiderstraat en de Zwanenburgwal. Op de Zwanenburgwal woonde de enige niet-Joodse leerling, bakkersdochter Meitje Rappold. Samuel was de enige leerling die in de Jodenbreestraat woonde, een eindje verderop, op de Sint Anthoniesbreestraat woonde Marianna Wagenaar.

Het lijkt er op dat het schoolgeld op de school van Eljon hoog was. Samuel was de oudste zoon van het gezin en hij kon deze school bezoeken. De lessen werden aangevuld met privelessen, zo leerde Samuel Latijn.

 

 

bron:
Lydia Hagoort, Samuel Sarphati, Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer (Amsterdam 2012) 41, 42.

gepubliceerd:
13 augustus 2023

laatst bijgewerkt:
13 augustus 2023