Nieuwe Keizersgracht 15

deze pagina is in ontwikkeling

In 2022 / 2023 heeft Woningbouwvereniging Lieven de Key de panden aan de Nieuwe Keizersgracht 15 – 19 gerestaureerd en geschikt gemaakt voor toekomstige bewoning. De panden werden in 1736 gebouwd door Cornelis van der Does (meester-timmerman) en Boudewijn Beenhacker (meester-metselaar) als woonhuis met halsgevel in de stijl van Lodewijk XIV. De voorgaande restauratie vond plaats in 1965 en met deze restauratie is dit erfgoed in Amsterdam voor de toekomstige generaties gewaarborgd.0
 In dit deel van de stad woonde van oudsher verhoudingsgewijs meer Joden dan de 10% Joodse inwoners die voor geheel Amsterdam gold. De gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de moord op de Joodse stadsgenoten hebben hier hun sporen achtergelaten. In 2021 werd dit nog zichtbaarder door de onthulling van het nabij gelegen Nationaal Holocaust Namenmonument.

Vanuit verschillende bronnen is bekend welke Joodse inwoners hier hebben gewoond tijdens het begin van de bezetting. Lieven de Key wil in de gerestaureerde panden op een passende wijze aandacht besteden aan deze historie van de panden en de bewoners.