Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2022

De Stichting en negentien toevoegingen…
Dat het openen van een bankrekening voor een stichting zo ingewikkeld zou zijn, dat had ik niet verwacht maar vandaag, op de 31e maart, ontving ik het bericht dat Stichting Heimisj geaccepteerd is door de ABN-AMRO. Nu volgt de volgende fase, tekenen en legitimeren, en ik hoop volgende maand meer details te kunnen geven.

Maar natuurlijk gaat het niet om de bankrekening, dat is alleen maar een instrument om de websites te bestendigen. Deze maand zijn er maar liefst negentien stukken aan de sites toegevoegd. Een aantal straten, een paar prachtige foto’s en wat biografieën. En deze maand werd er in de aula van de UvA een rapport gepresenteerd waarin het vermaledijde boek over het Verraad van Anne Frank onderuit werd gehaald. Er is een link in deze nieuwsbrief aangebracht naar dit rapport.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 maart – de Pompenburgsingel is toegevoegd.   1 maart – de Miquelstraat is toegevoegd
15 maart – de Sonoystraat is toegevoegd.   2 maart – Reisjies Touw was een synagoge waar de bekende Dr. Meijer de Hond jaren voorzitter van was.
23 maart – het Koningin Emmaplein in Rotterdam is toegevoegd.   8 maart – de Fahrenheitstraat is toegevoegd.
24 maart – de Oranjelaan is toegevoegd.   9 maart – het Pretoriusplein is toegevoegd.
25 maart – Alfred Jacques Marx was rechter in Rotterdam.   13 maart – het verhaal over de onderduik van Israël en Hendrika Deegen.
26 maart – Op de hoek van de Kleiweg en de Straatweg is voor de oorlog tal van jaren een gebouw als synagoge gebruikt.   15 maart – In 1929 waren Emanuel Pimentel en Vrouwtje Kaas zestig jaar getrouwd.
27 maart – de Statensingel is toegevoegd.   15 maart – de Kleersloot is toegevoegd
31 maart – Sophia van Biene was een talentvol actrice uit de Maasstad.   22 maart – de Markengrachtschool was een openbare school in de Jodenhoek. Deze maand dook een klassenfoto op.
    23 maart – Het boek over het verraad van Anne Frank werd door een rapport door Nederlandse historici onderuitgehaald. Het verhaal en een link naar het rapport staat hier.
    24 maart – Op 22 maart werd er voor Margarete Siliava een Stolperstein geplaatst op de Herengracht in Amsterdam.
    25 maart – Herman en Elizabeth trouwden in 1928 en er bleef een (waarschijnlijk) huwelijksfoto over. Een aantal mensen is geïdentificeerd, wie herkent anderen?
Tentoonstelling Amsterdam
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link. De tentoonstelling is tot en met 3 april te bezoeken, dus dit weekend is de laatste kans.
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail