Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2021

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Ten eerste een goed en zoet nieuwjaar gewenst – Sjana Tovah!

Deze maand is uw redacteur en samensteller van deze websites afgestudeerd aan de UvA voor zijn tweede master. Verleden jaar studeerde ik af voor de master Geschiedenis en bleek de corona-crisis op zijn hoogtepunt te zijn, een slecht moment voor een nieuwe uitdaging. Tijdens de master Geschiedenis volgde ik tevens de master Hebrew and Jewish Studies. Dit vanwege het feit dat ik een aantal extra vakken wilde volgen om juist op dit gebied, de Joodse geschiedschrijving, beter toegerust te zijn. Bart Wallet, velen bekend en mijn begeleider, liet me weten dat ik op het moment van het afstuderen van mijn eerste master alleen de scriptie nog hoefde te schrijven voor de tweede master. Zo gezegd, zo gedaan. Ik wist toen nog niet dat de archieven in het afgelopen collegejaar zeven maanden zouden sluiten vanwege corona. Ondanks dit soort hindernissen is de scriptie over Joods onderwijs in Amsterdam tussen 1796 (burgerlijke gelijkstelling) en 1817 (koninklijk decreet Willem I waarbij Jiddisj uit de scholen werd verbannen) deze maand ingeleverd en ben ik afgestudeerd.
Schoorvoetend ging ik jaren geleden naar de UvA om mijn propedeuse te halen om een beetje te weten te komen hoe onderzoek moet. Ik miste die kennis en deze websites schreeuwden om diepgang. Uiteindelijk verlaat ik de UvA met een propedeuse, een bachelor en twee masters. En niet te vergeten met veel kennis, geweldige herinneringen, leuke medestudenten, inspirerende docenten en een schatkist aan ervaringen waarbij nu maar één zaak tegenvalt – ik ben op latere leeftijd gaan studeren en dat blijkt lastig voor eventuele werkgevers. Naast al het vrijwilligerswerk, waaronder deze websites, zoek ik nu een passende baan…

Wel begonnen deze maand weer een aantal wandelingen. Er waren wandelingen door de Joodse geschiedenis van zowel Amsterdam als Rotterdam en naast alle onderzoek, waarbij in deze coronatijd het beeldscherm vaak het enige contact is met de buitenwereld, is het intermenselijke contact tijdens een wandeling verfrissend en zeer welkom. Meer informatie via www.bmwd.nl.

In deze nieuwsbrief een groot aantal nieuwe stukken bij beide websites. Een aantal straten die er nog niet opstonden en een aantal oproepen waarvoor ik uw hulp nodig heb. Trouwens – het is niet vermeld in welke nieuwsbrief dan ook – ook de huidige straten worden zeer regelmatig aangevuld. Dus kijk ook eens terug op een pagina, alle nu bijna 3000 pagina’s worden regelmatig gecontroleerd, verbeterd en aangevuld. Verder aandacht voor een tentoonstelling die in Amsterdam begint in september en een lezing die bij voldoende belangstelling wordt gehouden in oktober in Brielle.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 aug – het Heemraadsplein is toegevoegd.   2 aug – de Nederlandsche Chemische Fabriek Markus is toegevoegd.
5 aug – een krantenverslag over een treurig incident in de Synagoge aan de Botersloot.   9 aug – het ’s Gravenhekje is toegevoegd.
11 aug – Maaike van Arend schreef het nieuwe boek Hester van blonde Mietje, meer info via deze link.   11 aug – Maaike van Arend schreef het nieuwe boek Hester van blonde Mietje, meer info via deze link.
18 aug – Siegfried Salomon Wijsenbeek was een van de de eerste Joodse notarissen in Rotterdam.   15 aug – zo’n vijf jaar lang woonde het gezin Wolfsthal in Amsterdam en lieten er sporen achter.
18 aug – de Mauritsweg is toegevoegd.   18 aug – nog een keer onder de aandacht. Wie herkent iemand op deze foto? En deze?
21 aug – Gerard Polak Daniëls was rechter in Rotterdam en van groot belang voor Joods Rotterdam en Joods Nederland.   30 aug – nog een foto die deze maand nogmaals onder de aandacht komt. Wie herkent iemand?
22 aug – textielfirma A. J. Polak & Zonen was tot 1911 gevestigd op de Hoogstraat    
23 aug – over de Pelterijen Gebroeders Polak is nog niet veel achterhaald.    
23 aug – met een grote dosis mazzel overleefde Peter Leers de oorlog. Een interview.    
29 aug – Maurits Eliazar Nathans speelde een belangrijke rol bij diverse organisaties in Rotterdam.    
Tentoonstelling
Vanaf 2 september wordt er in het Amsterdamse Bos een tentoonstelling gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgestelde Joden. Meer informatie via deze link.
Lezing
10 oktober – 14 uur – Bij voldoende belangstelling geeft historicus Rob Snijders een lezing in de Synagoge in Brielle over de Jodensavanne in Suriname. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief, alsmede verdere informatie over inschrijving.