Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam augustus 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en ruim dertig toevoegingen.

In deze maand zijn beide websites flink uitgebreid met een groot aantal straten waarvan een deel direct in deze nieuwsbrief staat en een deel ‘verstopt’ is in de indexpagina van Dordrecht. Een overzicht van Joods Dordrecht is daar te vinden. Bij die zoektocht werd ook een uniek inkijkje gevonden in de Dordtse gemeenschap door een Nieuw Israëlietisch Weekblad dat speciaal gewijd was aan het 75-jarig bestaan van de synagoge. Een unieke bron over die tijd in die stad.

Ook andere verhalen werden achterhaald. Banketbakker Lion Cohen gaf zijn naam aan zijn onderneming die na de oorlog in de Lusthofstraat in Kralingen (Rotterdam) zat, fotograaf Moisei Karlitzki zat in het verzet en de informatie over synagoge Lew Jom werd uitgebreid en…. is er onder u iemand die foto’s heeft van het interieur van deze sjoel?
In het Amsterdamse valt het grote aantal toevoegingen op aan straten in het oosten van de stad. Dat deel was altijd nog wat onderbelicht en wordt nu aangevuld. Daarnaast het verhaal over Levie Samson en Marianna Polak – Levie.
Verder zijn er wellicht ook bij u nog grote of kleine snippertjes informatie die tot een verhaal kunnen leiden. Stuur ze in, zij kunnen een waardevolle toevoeging worden voor de website.

Onlangs kwam het bijzonder mooie en volledige werk uit over Joods leven in de vesting Brielle 1699-1942 van Riet de Leeuw van Weenen. Daar wil ik zeker uw aandacht voor vragen, meer op deze pagina.

Op het allerlaatste moment kon nog een oproep worden geplaatst over een grote houten menora, die in Dordrecht gevonden werd. Wie weer er meer over?  Lees het verhaal hier.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 aug – Moisei Karlitzki was straatfotograaf én Joods verzetsman in Rotterdam.   3 aug – Levie Samson overleefde de oorlog in de onderduik in Overveen.
8 aug – Noach Meijer was sjammes van de synagoge in Dordrecht.   14 aug – Het echtpaar Polak – Levie had een manufacturenzaak in Hoorn. Ze bouwden een klein imperium aan vastgoed op. Al voor de oorlog werd Marianna weduwe en woonde op de Corellistraat 14 in Amsterdam. Het vastgoed in Hoorn werd zonder haar toestemming verkocht.
10 aug – Het 75-jarige bestaan van de synagoge in Dordrecht werd uitgebreid gevierd en zelfs het Nieuw Israëlietisch Weekblad besteedde een extra uitgave aan deze sjoel in de mediene. De verhalen over deze viering bieden een inkijkje in Joods Dordrecht.   16 aug – de Zacharias Jansestraat, vroeger Paul Krugerstraat, in de Watergraafsmeer is toegevoegd.
10 aug – de verhalen over Dordrecht zijn aangevuld. Een overzicht via deze pagina.   16 aug – de Brink in Betondorp is toegevoegd.
25 aug – Lion Cohen stichtte op de Gedempte Slaak een banketbakkerij en ging na het bombardement van 14 mei 1940 naar de Lusthofstraat. Daar bleef de zaak tot 1970 gevestigd.   18 aug – het Ambonplein in de Indische Buurt is toegevoegd.
26 aug – de informatie over de synagoge Lew Jom aan de Joost van Geelstraat is uitgebreid. Er wordt gezocht naar foto’s van het interieur. Onvindbaar in de archieven, wie heeft ze?   19 aug – de Balistraat is toegevoegd
30 aug – de Jan van Vuchtstraat is toegevoegd.   19 aug – de Insulindeweg is toegevoegd.
    21 aug – de Benkoelenstraat is toegevoegd.
    21 aug – het Ceramplein is toegevoegd.
    21 aug – het Boniplein is toegevoegd
    21 aug – de Celebesstraat is toegevoegd
    22 aug – Onderlangs is toegevoegd
    25 aug – de Akkerstraat is toegevoegd
    27 aug – de Eerste Atjehstraat is toegevoegd.
    27 aug – de Tweede Atjehstraat is toegevoegd
    28 aug – de Veeteeltstraat is toegevoegd.
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail