Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juli 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Het was een maand waarin er weer bijzondere verhalen zijn toegevoegd aan de sites en daarnaast op het persoonlijke vlak ook een bijzondere maand; ik behaalde mijn master geschiedenis aan de UvA. Ik was daar met twee masters begonnen, naast geschiedenis ook Jewish Studies en daar blijk ik op de scriptie na klaar te zijn. Dus besloten om ook die af te maken (het onderwerp is Joods onderwijs tussen 1796 en 1817 in Amsterdam). Dus ik ben afgestudeerd en studeer nog een keer af binnen enkele maanden.

Een bijzonder verhaal in Rotterdam is wel dat achterhaald is wie de twee onderduikers waren op de bijzondere foto van het Politiebureau Nassaukade. Speurwerk en nieuwe gegevens maakten het mogelijk om de identiteit vast te stellen.

Het feit dat het archief in Rotterdam de arrestatiekaarten tijdens de oorlog nu beschikbaar heeft gesteld maakt het mogelijk om meer verhalen te reconstrueren. Een weerslag vindt u nu al in meerdere verhalen.

Het is triest dat de Gemeente Rotterdam toestemming heeft verleend om de Kruiskade 12, Hotel Centraal, te laten slopen. Dit gebouw, met een beperkte Joodse geschiedenis, is een van de weinige gebouwen in de voormalige Joodse wijk rond de Helmersstraat en de Ammanstraat die door het bombardement heen kwamen.  In de glazen hoteltoren die er komt wordt wel de gevel teruggeplaatst, volgens de huidige plannen. Joodserfgoedrotterdam.nl heeft een bezwaarschrift ingediend, maar dit werd niet ontvankelijk verklaard. Op dit moment loopt de bezwaarprocedure nog.

Op de Amsterdamse site zijn tien verhalen geplaatst. Hier het verhaal over een aantal Joodse publicaties, een oproep over Sigarenfabriek Ebol en er zijn een aantal straten toegevoegd. O ja, de Amsterdamse site bestaat sinds deze maand uit meer dan 1500 pagina’s.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 juli – De 15 Joodse kinderen van Bureau Haagseveer is het verhaal van Joop van Vlies, die de oorlog overleefde.   1 juli – de ouders van Curt Löwenstein moesten vluchten uit Duitsland en Curt werd tijdens zijn onderduik actief in het verzet.
10 juli – Joseph Haagman en Clara Frenk werden opgespoord door Groep X en gearresteerd door de Sicherheitspolizei.   1 juli – Mijn Erfenis is een boek van Philip Staal.
12 juli – Overstrijd Uurwerken was tot 14 mei 1940 op de Hoogstraat 223 gevestigd.   7 juli – De Joodsche Wachter was het weekblad van de Nederlandse Zionistenbond.
12 juli – de Nieuwehaven is toegevoegd.   8 juli – De Joodsche Jeugdkrant Betsalel was een periodiek tussen 1928 en 1935.
12 juli – de Zijl is toegevoegd.   10 juli – Het Nieuw Israëlietisch Weekblad is toegevoegd.
13 juli – de leerlooierij van Philip Roos was op de Goudsestraat gevestigd.   15 juli – Vader en zoons Coppenhagen werden in Rotterdam gearresteerd door de beruchte Groep X. Zij kwamen uit Amsterdam.
15 juli – Vader en zoons Coppenhagen werden in Rotterdam gearresteerd door de beruchte Groep X. Zij kwamen uit Amsterdam.   22 juli – Gerrit Poppegaai had op de Albert Cuypstraat 149 zijn sigarenfabriek Ebol.  Wie weet er iets over?
18 juli – Al jaren was het niet bekend wie de vrouw was op de foto van de onderduikers bij het politiebureau Nassaukade.  Het kon deze maand worden achterhaald.   23 juli – Op Rapenburg 71 was Matrassenfabriek Peco gevestigd.
19 juli – de Rechter Rottekade is toegevoegd, met daarbij ook het verhaal van de wijding van een nieuwe Thorarol.   23 juli – Op de Warmoesstraat was lingeriefabriek SIDVA gevestigd.
22 juli – Machiel Polano was van groot belang voor de geneeskunde en het doofstommenonderijs in Rotterdam.   26 juli – het Markenplein is toegevoegd.
23 juli – een bijzondere foto is de aanleiding om het verhaal over Levie Roodenburg en Rozette Blom te reconstrueren.    
24 juli – Pino & Hellendall was een onderneming die aan de Nieuwehaven was gevestigd.    
25 juli – de Westerstraat is toegevoegd.