Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam juni 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Deze maand
Lezers van de sites weten waarschijnlijk dat er geen team van schrijvers achter de sites zitten, maar dat de meeste artikelen door één persoon worden geschreven. Welnu, deze maand gaat u er bekaaid van afkomen want er zijn maar negen nieuwe artikelen geschreven. En niet alleen u, ook een aantal verzoeken voor artikelen zijn deze maand niet uitgevoerd. Waarom?
Deze maand stond helemaal in het teken van de eindscriptie aan de UvA. Nu denkt u dat ik een twintiger ben, maar ik begon daar toen ik 55 was, na een carrière in het basisonderwijs. Niet omdat ik met pensioen ging, maar omdat ik merkte dat ik wat miste bij het maken van artikelen voor de websites en voor boeken. En de wens om een beetje te leren hoe iets moet worden aangepakt is uitgelopen op een volledige studie Geschiedenis. Wanneer mijn scriptie over het Bureau Rotterdam van de Joodsche Raad van Amsterdam – collaboratie, schipperen of verzet wordt goedgekeurd is de wens een feit en ben ik afgestudeerd.Volgend jaar ga ik toch een jaar door, met twee masters, Jewish and Hebrew Studies en Geschiedenis. Mijn scriptie is klaar en ik mag er inhoudelijk nog niets over zeggen tot deze goedgekeurd en becijferd is.  Maar ik ben er blij mee. Blij om de nieuwe feiten en blij omdat ik volledig kon werken in een nieuwe professie. Dus deze maand maar negen stukken. Wel over het Sarphatipark, Texel, IJsselmonde, de Geldersekade in Rotterdam. Dus waarschijnlijk met genoeg nieuwe informatie.
Zoals u gewend bent worden de nieuwsbrieven van juli en augustus samengevoegd. Misschien gebeurt dat dit jaar niet. Komende maand is er een verhuizing gepland dus het kan zijn dat de tijd voor nieuwe stukken er toch is. Dus op 1 augustus, en als het niet lukt 1 september, ontvangt u de volgende nieuwsbrief.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 juni – Maurits Hillel van Hertzfeld behoorde tot de elite in Rotterdam en had een bedrijf in zuidvruchten.   1 juni – De familie Gutmacher waren Duitse vluchtelingen en gingen op het Olympiaplein wonen.
9 juni – de Geldersekade is toegevoegd.   6 juni – een Zweeds onderzoeker zoekt een aantal personen. Ze staan op deze pagina.
23 juni – IJsselmonde is toegevoegd aan de website.   16 juni – Texel is toegevoegd aan de website.
27 juni – Levi de Hartog was in 1942 de opzichter van de Joodse begraafplaats aan het Toepad.   22 juni – Het Sarphatipark is toegevoegd.
    22 juni – Bernard Trompetter was een geliefd arts in Amsterdam-Oost