Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Chag sameach
Ten eerste wil ik u in deze nieuwsbrief een goede Pesach toewensen.
Ondanks een drukke periode ligt er wederom een volle nieuwsbrief voor u. Bij Rotterdam is Numansdorp aan de site toegevoegd, maar ook een aantal straten in de stad. En van het een komt het ander, toen het verhaal over de Witte de Withstraat werd uitgebreid kwam het verhaal over Willem en Riek Prins naar boven die midden in de stad waren ondergedoken.
Op de Amsterdamse site eveneens een aantal straten, maar ook het verhaal over de Firma Joop de Jong, in zuurwaren, Abraham Boutelje, de eerste vertaler van Oorlog en Vrede naar het Nederlands en een foto van het gezin van opperrabbijn Justus Tal die we van een lezer van de site mochten ontvangen.
Tours
Om historisch juiste verhalen te vertellen over Joods Rotterdam en Joods Amsterdam is één, maar om ze ter plekke te vertellen is iets anders en juist daarmee is een begin gemaakt. In en om beide plaatsen zijn er nu al vijf standaardwandelingen gemaakt die we gidsen. Op een aparte facebookpagina wordt een en ander nader belicht.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

4 maart – Numansdorp is toegevoegd.   5 maart – de Watersteeg is toegevoegd.
8 maart – de Noordsingel is toegevoegd.   10 maart – Firma Joop de Jong verkocht zuurwaren vanaf de Weesperstraat 81.
10 maart – de Honingerdijk is toegevoegd.   11 maart – Abraham Elias Boutelje maakte de eerste vertaling van Oorlog en Vrede vanuit het Russisch in het Nederlands.
11 maart – de Jonker Fransstraat is toegevoegd.   17 maart – de Linnaeusstraat is toegevoegd.
14 maart – de informatie over de Witte de Withstraat is uitgebreid.   21 maart – het verhaal over Maurits Auerhaan is toegevoegd.
15 maart – Willem en Riek Prins waren ondergedoken op de Witte de Withstraat.   29 maart – Er is een unieke foto opgedoken van opperrabbijn Justus Tal en zijn gezin. De pagina over hem is eveneens aangevuld met nieuwe gegevens.
16 maart – de Adrien Mildersstraat is toegevoegd.