Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam maart 2019

Welkom Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen? Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken
Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres? Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact
Alleen per mail

deze maand

Deze maand zijn er weer verschillende verhalen toegevoegd aan de website, zoals over een van de kleinste straten van Amsterdam, een aantal straten in Rotterdam en de plaats Dirksland. Veel aandacht kreeg het Amsterdamse verhaal van Lous Hoepelman, dat ik haar hoorde vertellen tijdens de opening van een herdenkingsvitrine op het Muiderpoortstation. Een prachtig verhaal, dat ik van Lous mocht plaatsen en inmiddels een van de best gelezen verhalen op de Amsterdamse site is geworden. Verder is deze maand ook een nog niet bekende diamantslijperij (her)ontdekt. Ik wacht al een paar weken op toestemming voor het plaatsen van de foto, ik hoop het volgende maand geregeld te hebben.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 maart – De Ochterveltstraat is toegevoegd   5 maart – Een van de kleinste straten van Amsterdam is de Pancrasstraat, met maar twee huisnummers.
14 maart – de Willem Buytewechstraat in Rotterdam is toegevoegd aan de site.   6 maart – Bank Mendes, Gans & Co was een belangrijke Joodse bank.
19 maart – Dirksland is toegevoegd.   10 maart – de Galerij is toegevoegd aan de site.
25 maart – de Van der Schellingstraat is aan de website toegevoegd.   16 maart – de Borneokade is toegevoegd
26 maart – Sedje Hemon zat in Rotterdam in het verzet tijdens de oorlog   26 maart – Op het Jonas Daniël Meijerplein was tricotagefabriek Triwa gevestigd.
    26 maart – Lous Hoepelman las bij de onthulling van de herdenkingsvitrine bij het Muiderpoort-station haar bijzondere verhaal voor.
    30 maart – Marie Hamel was voor en na de oorlog een bekend actrice.