Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam mei 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Het is echt een compliment wanneer er een nieuwe website wordt gelanceerd met de look-and-feel van Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam. Regina Philip, al jaren lezer van deze sites, is begonnen met www.joodsgroningen.nl. Ik mag haar af en toe advies geven.  Voor de techneuten onder u, ook een wordpress-site met hetzelfde thema. Regina zal in de komende tijd gaan werken aan de site en wellicht kunt u ook haar helpen met kant-en-klare verhalen. Er gaat veel tijd zitten in het uitzoeken, fotograferen en schrijven. De site is (in eerste instantie?) gericht op Groningen-stad.
Via deze weg ook veel succes gewenst, over Groningen is heel veel te vertellen, al is het maar over de prachtige synagoge aan de Folkingestraat. Trouwens, het rozet op haar homepage is van die synagoge. Op de voorpagina van Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam is nu ook de link aangebracht naar Joods Groningen.

Over synagoges gesproken, ik dacht dat in Amsterdam toch wel alle synagoges op de site stonden. Nou, dus niet. Bij het uitzoeken van de Linnaeusparkweg kwam er nog een naar voren, en dit was de voorganger voor de prachtige synagoge aan de Linnaeusstraat. Ook deze synagoge staat nu op de site.

Op het bericht dat we geen boeken meer verkopen via een bepaald internetplatform van de vorige maand – omdat er ook antisemitische literatuur aanwezig was – kwamen er drie reacties. Een van een lezer die er erg blij mee was, een lezer die deze site ook financieel wilt steunen (of dat mogelijk is zoeken we uit) en nog iets leuks dat in de komende maanden vorm moet gaan krijgen.  We zijn overigens blij dat we u nu verwijzen naar de site van Amphora-books waar een groot aantal boeken te koop is met een Joodse thematiek, waaronder de serie ‘Joodse Huizen’.

Verder, ook op de voorpagina, nu de bijgewerkte site naar wandelingen door Joods Amsterdam en door Joods Rotterdam die ik organiseer, vooralsnog in zeer kleine groepen en daarna hopelijk weer in iets minder kleine groepen. De mogelijke groepsgrootte is conform de richtlijnen van het RIVM.

Deze maand weer verschillende verhalen en toevoegingen voor zowel Rotterdam als Amsterdam.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 mei – De Groene Hilledijk is toegevoegd met daar een bijzonder verhaal. Maurits Posner schreef in 1938 een open brief aan Minister President Colijn.   3 mei – De Zocherstraat is toegevoegd
10 mei – Regina Philip schreef het verhaal over Andries Philip, ondernemer in Rotterdam.   6 mei – Het verhaal van Kurt Zielenziger, een Duits-Joodse vluchteling en zijn gezin
12 mei – Dameshoedenzaak Marlene was op de Hoogstraat gevestigd.   13 mei – Paaschbroodbakkerij D. Coëlho & Co. was op de Jodenhouttuinen gevestigd.
16 mei – Wisbrun & Lifmann was een elegante modezaak op de Hoogstraat.   13 mei – Bep Symons werd in 1929 Miss Amsterdam.
16 mei – de Scheveningsestraat is toegevoegd   18 mei – een aangrijpende foto van een razzia op de Geldersekade mochten we plaatsen met het verhaal van Sara Polak, over haar voorouders.
2 mei – de toespraak van Chris Hoogendoorn bij het Kindermonument over de familie Mozes is toegevoegd aan de site.   21 mei – Veronica en Eduard Englander voerden rond 1940 een rusthuis, maar er is meer over hen te vertellen…
1 mei – het verhaal over Mauritz Zoest gaat over een werkkamp, onderduik en verraad.   23 mei – de Linnaeusparkweg is toegevoegd.
    28 mei – we ontvingen een oude foto en dat leidde tot het verhaal over Meijer van Rhijn.
    29 mei – Twee foto’s van de President Steynschool uit de Transvaalbuurt werden toegezonden.