Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2019

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken dat op de site genoemd wordt, is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

In de afgelopen maand zijn er negen artikelen verschenen op de beide sites. Een aantal straten zijn toegevoegd, het verhaal over een onderduikgever, een verhaal over meerdere bedrijven en een verhaal over beheerders van de Joodse begraafplaats in Diemen. Stuk voor stuk bijzondere toevoegingen aan de website. 
Ook mocht ik deze maand mijn opwachting maken in ‘Verborgen Verleden van Nederland’ waar Waldemar Torenstra een gesprek met me had over de bijzondere periode waarin Rotterdam een essentiële rol speelde in het verhaal van de Oost-Europese landverhuizers. De Oude Haven in Rotterdam vormde de spil van het verhaal.
Verder was de onthulling van de Tante-Saar-brug in Amsterdam eveneens een bijzondere gebeurtenis. Deze bloemenvrouw van het Rembrandtplein heeft nu een brug naar haar vernoemd gekregen, op een steenworp afstand van een van huizen waar ze heeft gewoond en de plaats waar ze haar bloemenstal had.We gaan nu de laatste maand van 2019 in. Ik kan u laten weten dat de belangstelling voor de beide websites nog steeds groeit. Verleden jaar waren er 188.853 unieke bezoekers, op dit moment staat de teller voor dit jaar op 193.081. Dit laat merken dat het vertellen van de verhalen nog steeds van groot belang is.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 nov – Wie weet meer over Nanette Elisabeth Lissauer?   7 nov – De informatie over de Nieuwmarkt is uitgebreid.
12 nov – De Eendrachtsweg is toegevoegd.   10 nov – Het verhaal over het bedrijf Orenstein & Koppel.
12 nov – Het verhaal van de onderduikgever Albert Jappe Alberts is toegevoegd.   15 nov – Lejan was een bedrijf in koffers, waaronder het bekende vierkante blauwe KLM-koffertje.
27 nov – Albert van Creveld was slager en uitbater van Snackbar – Restaurant Panaché op de Korte Lijnbaan 9.   17 nov – het verhaal over de beheerders van de Joodse begraafplaats in Diemen, Eliazar Brilleman en Louise Fortuin.
    20 nov – Op de hoek van de Herengracht en de Reguliersgracht werd de Tante Saar-brug onthuld, vernoemd naar Sara Bacharach.
    30 nov – De P. C. Hooftstraat is toegevoegd aan de site.