nieuwsbrief joodsamsterdam en joodserfgoedrotterdam oktober 2016

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

Deze maand…………

Ook deze maand zijn er weer nieuwe sporen gevonden in van het Joodse leven in Rotterdam en in Amsterdam. In Rotterdam onder andere het verhaal over een hoofdonderwijzer, over de nu onterecht onbekende topmusicus Iskar Aribo, over Auguste van Biene, een groot cellist, over de chocolade- en suikerwerkenfabriek VEKA en over de zuivelhandel ORT van Mozes Hammelburg, op de 1e Middellandstraat.

In Amsterdam de bijzondere verhalen over een aantal mensen op de markt, Tante Saar en Raphael Montezinos.  Maar ook over de dansschool Meyer et Fils, de Joodse textielfirma Pijnappel en Beth en over een gevelsteentje, kunstig weggewerkt op de Valkenburgerstraat.

Joodserfgoed Rotterdam

1 okt – Abraham  Lutomirski was hoofdonderwijzer in Rotterdam.

4 okt – Isaac Bernardus Barendse was bode bij het Israëlitisch armbestuur in Rotterdam. Wat is er te achterhalen over hem en zijn kinderen?

15 okt – Iskar Aribo was topmusicus uit Rotterdam.  Het verhaal over Iskar Aribo, oftewel Isaak Cohen.

22 okt – De informatie over uitgeverij Haagens is uitgebreid.

22 okt – Auguste van Biene was een groot cellist uit een muzikale familie uit Rotterdam.

29 okt – Over de familie Schaap, die een ORT zuivelhandel had, bestaat al een pagina. Over zoon Emanuel is nog meer te vertellen via deze link.

29 okt – Op de 1e Middellandstraat 63 was de zuivelhandel ORT van Mozes Hammelburg gevestigd.

29 okt – Miel Hammelburg was een veelgeprezen arts, de kleinzoon van Mozes Hammelburg.

29 okt – Eliazar Hammelburg was onder andere directeur van VEKA, een chocolade- en suikerwarenfabriek.

Joods Amsterdam

4 okt – De pagina over Meijer Blitz – Maloïtz, is uitgebreid met nieuwe foto’s en gegevens.

13 okt – Eigenlijk zou er van Tante Saar een standbeeld op het Rembrandtsplein moeten staan. Het zou historisch beter zijn dan de “nachtwacht” die er nu staan.  Maar wie was Tante Saar dan? Via de link.

16 okt – Raphael Montezinos verkocht ijs en patat op het Waterlooplein.

17 okt – De dansschool Meyer et Fils in Rotterdam is overbekend. Maar Bram Meijer had als James Meyer (fils) een dansschool in Amsterdam.

30 okt – Pijnappel & Beth was een Joodse textielfirma die een lange tijd op het Waterlooplein heeft gezeten. Het verhaal staat hier.

31 okt – Het is maar een heel klein onopvallend gevelsteentje op de Valkenburgerstraat. Maar het vertelt het verhaal van deze straat, de Jodenpol en een gezin die zich opwerkte naar een chique buurt van de stad.