Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam oktober 2018

Welkom
Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website
www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Boeken

Een aantal boeken die op de site genoemd worden is bijeen gebracht op de boekenpagina.
Contact

Alleen per mail

deze maand

Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres in bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de attachement, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Nieuwsbrief niet gekregen?

Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand, behalve in augustus en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.

Deze maand
Deze maand wijs ik op een oproep van Saskia van den Heuvel die op dit moment aan een documentaire over Monne de Miranda werkt. Weet u iets? Help haar en de gegevens vindt u via de link.
Verder zijn er deze maand weer een veelheid aan straten en personen op de sites opgenomen. Mooie, bijzondere en aangrijpende verhalen en via de straten is ook een stuk Joodse geschiedenis teruggebracht in beide steden. 

Vieren
We hebben twee zaken te vieren. Het belangrijkste is dat de Eerste Steen die Hartog Polak plaatste in 1928 op de Valkenburgerstraat 14 aanstaande zondag wordt onthuld op ongeveer dezelfde locatie. Er is door de nabestaanden en deze site 10 jaar geijverd om de steen terug te krijgen. En dat is nu zover, we zijn er wat trots op.
Verder heb ik persoonlijk de bul van de UvA in ontvangst mogen nemen en kunnen we nu stellen dat deze websites door een  historicus worden samengesteld. De noodzaak om het verhaal nog beter en gedegener te kunnen vertellen en de websites beter te maken was de reden om te gaan studeren. Dat was een sprong in het diepe, maar de studie is gelukt.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

3 okt – Leentje te Korte en Mozes van Praag hadden hun kantoorboekhandel aan de Brede Hilledijk te Rotterdam.   5 okt – de Lange Niezel is toegevoegd aan de website.
6 okt – het Weenaplein is toegevoegd aan de website.   6 okt – de Bloedstraat is toegevoegd aan de website.
6 okt – de 1e en 2e Weenastraat is toegevoegd.   8 okt – ook dit kleine straat in de Lastage, de Korte Koningsstraat, heeft een Joodse geschiedenis.
6 okt – ook Rotterdam heeft een eroev gekend en die werd zelfs in 1939 hersteld.   12 okt – een  oproep van documentairemaakster Saskia van den Heuvel over Monne de Miranda.
6 okt – Hij had een Joodse vader en was een kleurrijke Rotterdammer, Bram van Leeuwen   17 okt – de Tesselschadestraat is toegevoegd.
9 okt – De Gouvernestraat is toegevoegd. In 1987 kwam theater De Lantaren in opspraak.   21 okt – Daniel Borstel en Klara Borstel – Engelsman hadden op de Valkenburgerstraat 14 hun tapperij en slijterij.
12 okt – Hugo, Julia en Rosie Kälbermann woonden voor de oorlog in de Maasstad.   24 okt – de Plantage Lijnbaansgracht, opgeheven in 1915, is toegevoegd.
12 okt – een  oproep van documentairemaakster Saskia van den Heuvel over Monne de Miranda.    
14 okt – Berthold Bodenheimer woonde met zijn gezin vanaf 1924 op de Graaf Florissstraat.