Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam september 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en drieëntwintig toevoegingen.

Sjana tova
Om te beginnen wens ik iedereen een goed, zoet en vooral vredig Joods nieuwjaar.

De Rotterdamse Zandstraatbuurt
Nee, nu niet dit stuk overslaan als u niet uit Rotterdam komt. Want er is iets leuks te melden. In 2017 verscheen na een jarenlang onderzoek een boek over de Rotterdamse Zandstraatbuurt. Deze buurt, op de plek waar nu het stadhuis en postkantoor in Rotterdam staan, was het toneel van een buurt met simche en sores, armoede en penoze, en de geboorteplaats van artiesten als Louis en Heintje Davids. Een bijzondere buurt. Een buurt die model staat voor de ontwikkelingen in andere arme buurten in Nederland. Het boekje raakte snel uitverkocht, en werd tweedehands aangeboden voor vier keer de originele prijs.
Met een nieuwe uitgever, Amphora, hebben we dit boekje laten herdrukken op dezelfde verzorgde manier met een paar kleine aanpassingen. Op deze pagina leest u er meer over en u kunt het boek aanschaffen via de betere boekhandel, maar ook via de site van de uitgever.

En dat is vier….
Dat Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam uit dezelfde koker komen, weten we. Enkele jaren geleden werd daar een website aan toegevoegd met ongeveer dezelfde ‘look and feel’, Joods Groningen. Nu is er een vierde site die op een soortgelijke manier is opgebouwd, Geschiedenis Joods Zwolle. De sites werken samen, sommige verhalen spelen zich in meerdere plaatsen af en daarmee versterken deze websites elkaar in het zichtbaar maken én houden van de Joodse geschiedenis in en om deze plaatsen. Op de beginpagina van zowel Joods Amsterdam als Joodserfgoed Rotterdam zijn links aangebracht van de organisaties waar mee wordt samengewerkt. Zowel Joods Groningen als Geschiedenis Joods Zwolle zijn daar opgenomen.

Verdwenen Joodse scholen
Deze maand werd de nieuwe website over de Verdwenen Joodse scholen in Amsterdam gelanceerd. Deze professionele website geeft een duidelijk beeld over de segregatie die de bezetter voor ogen had bij het instellen van scholen die uitsluitend voor Joodse kinderen waren bedoeld. Verder worden er plaquettes geplaatst bij de gebouwen waar deze scholen waren gevestigd, de eerste werd op 16 september onthuld. De website is hier te vinden.

U zult begrijpen dat….
Arti en Amicitiae sloot zich tijdens de oorlog aan bij de Kultuurkamer van de nazi’s en Joodse leden werden op 22 september 1941 aangeschreven met de mededeling dat men niet meer welkom was. In 1947 werd de tentoonstelling In Memoriam gehouden in Arti, met werk van Joodse ex-leden, vaak vermoord in de oorlog. Het moest een eerbetoon zijn, maar het ontbreken van enige zelfreflectie op de eigen rol van Arti leidde tot ongenoegen en protest. Die zelfreflectie is er nu wel en in de tentoonstelling U zult begrijpen dat …. zijn de werken van toen, voor zover ze te achterhalen waren, weer tentoongesteld én wordt het verhaal over Arti tijdens de oorlog uit de doeken gedaan. Als u snel bent kunt u de tentoonstelling nog bezoeken, deze is er tot en met 2 oktober. Meer informatie.

Deze maand
Deze maand zijn er 23 toevoegingen aan de sites gemaakt. Naast de straten ook over een huidenhandelaar, een gelovige man, een boekhandel en een aanvulling over Grand Theatre Pompenburg in Rotterdam en in Amsterdam de autoplaquette, en verzetsman, de rollen behangsel in de Snoge, een toneelspeler, een actrice en een kunstschilder.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

5 sep – de Reeweg Oost in Dordrecht is toegevoegd.   1 sep – de Formosastraat is toegevoegd
10 sep – de Boezemstraat is toegevoegd.   1 sep – de Sumatrastraat is toegevoegd.
11 sep – Jacob van Klaveren had een huidenhandel in Rotterdam   3 sep – de Wagenaarstraat is toegevoegd.
11 sep – de Harddraverstraat is toegevoegd.   3 sep – het Dapperplein is toegevoegd.
20 sep – het Vasteland is toegevoegd.   4 sep – een vondst tijdens het zoeken naar andere informatie; de Joodse autoplaquette die in 1934 werd uitgegeven.
20 sep – Mathias Wetzlar maakte zich in het begin van de vorige eeuw zorgen om het orthodoxe Joodse geloof in Rotterdam.   6 sep – Max Werkendam zat in het verzet.
23 sep – de Van Vollenhovenstraat is toegevoegd.   8 sep – de Tilanusstraat is uitgebreid met nieuwe gegevens.
24 sep – Zes generaties geleden begon Elias Jacob Berkelouw als marskramer met de verkoop van boeken. Tegenwoordig is Berkelouw Books een van de grootste boekverkopers in Australië.   8 sep – Tijdens de restauratie van de Hechal in de Portugese Synagoge werden unieke rollen behangsel gevonden.
25 sep – De pagina over het Grand Theatre Pompenburgsingel is vernieuwd.   9 sep – de Deymanstraat is toegevoegd.
27 sep – de Singel in Dordrecht is toegevoegd.   13 sep – Louis Hartlooper was zanger, toneelspeler en explicateur.
    17 sep – de actrice Camilla Spira woonde tijdens de bezetting in Amsterdam.
    18 sep – de Parnassusweg is toegevoegd.
    28 sep – Shlomo Koren was een Israëlisch kunstschilder en beeldhouwer die zich met zijn vrouw Shulla rond 1960 in Amsterdam vestigde.
     
     
     
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail