pension Kronthal

kronthalschiermonnikoogEen bedrijf dat onder controle van R.E.O.R. stond, het Ritueel Eten Op Reis, was Pension Kronthal (Huize Nova) op Schiermonnikoog. Een uitstapje naar de Wadden….

R.E.O.R. was voor de oorlog belangrijk genoeg voor middenstanders die een koosjere keuken voerden om goedkeuring aan te vragen. Het zorgde voor meer clientèle en opname in de gids van R.E.O.R. die regelmatig werd vernieuwd.
Pension Kronthal voerde een koosjer huishouden en stond in eerste instantie op de Reeweg te Schiermonnikoog en was daarmee de enige logiesmogelijkheid op het eiland voor badgasten die een dergelijk verblijf zochten. In de paar jaar dat Pension Kronthal op Schiermonnikoog gevestigd was, verhuisde dit bedrijf naar Huize Nova aan de Noorderstreek 44.
Op 16 juni 1939 maakte het Nieuw Israëlietisch Weekblad bekend dat dit pension onder de controle staat. Het bedrijf werd eveneens aangeprezen, en deze aanprijzing gold voor de vestiging aan de Noorderstreek: “Een uitgestrekt terrein is aan dit Pension verbonden, waar gelegenheid is topt het gebruiken van zonnebaden. Reeds velen heeft deze schoone natuur tot deze bekoorlijke badplaats gelokt. Thans is voor de ritueel levenden geen bezwaar, dit pension te bezoeken. Zee, Bosch en Duin, op een rustig gedeelte van ons land, zal menigeen een aangename vacantie kunnen schenken. De heer Kronthal verstrekt verder gaarne de noodige inlichtingen.”

Familie Kronthal
Pension Kronthal werd gedreven door Ludwig Kronthal (Dettelbach, Duitsland, 29 juni 1894 – Sobibor, 21 mei 1943) en Githel Gretchen Kronthal-Marcus (Hamburg, 6 december 1895 – Sobibor, 21 mei 1943). Zij zijn in 1937 op Schiermonnikoog komen wonen
Zij waren in 1939 twee van de vijf Joodse inwoners op Schiermonnikoog en hebben in 1940 Schiermonnikoog verlaten. Toen woonden zij op de Praediniussingel 3 in Groningen.
Ludwig en Githel worden herdacht op een gedenkplaat op Schiermonnikoog, waarop ook de drie andere Joodse inwoners staan en de eilanders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Sjabbath op Schiermonnikoog.
Dat er zelfs diensten op Schiermonnikoog gehouden zijn, bewijst de advertentie uit het NIW. Minjan betekent dat er minstens 10 volwassen Joodse mannen (volgens de Joodse wet) aanwezig waren voor de dienst.

Het verhaal met meer details
Het verhaal over dit pension, vertelt door Hilbert G. de Vries en gepubliceerd in ’t Heer en Feer, tijdschrift van de Cultuur Historische Vereniging van Schiermonnikoog jaargang 18 jummer 1 (mei 2016) staat hier als pdf.

bron:
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 16 juni 1939
Nieuwsblad van het Noorden, 20 juli 1938, advertentie
www.joodsmonument.nl, lemma Ludwig Kronthal en lemma Githel Gretchen Kronthal-Marcus (geraadpleegd 6 mei 2015)
Met dank aan H G de Vries

Afbeelding:
Nieuwsblad van het Noorden, 20 juli 1938, advertentie
Nieuw Israëlietisch Weekblad, 19 augustus 1938, met dank aan Hilbert G de Vries

Laatst bijgewerkt op:
27 september 2019