Schiermonnikoog

plaquetteschiermonnikoogkerJoodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl halen de verhalen terug uit deze steden en de plaatsen er omheen. Nu ook Schiermonnikoog erbij? Hoe zit dat?

Dat begon allemaal met de vooroorlogse organisatie REOR die iets te doen had met eten en pensions. Toen bekend werd dat die afkorting Ritueel Eten Op Reis betekende, kwam pension Kronthal op Schiermonnikoog naar voren en bij het schrijven van dat verhaal kwamen er contacten met huidige bewoners van Schiermonnikoog. Het verhaal over het pension kwam er en de contacten zorgen voor meer verhalen over Joods Schiermonnikoog.

De plaquette hierboven is bevestigd op de kerk van Schiermonnikoog. Het is een overzicht van de doden die er op Schiermonnikoog te betreuren waren gedurende de 2e Wereldoorlog. Op de kleine bevolking van Schiermonnikoog is dit een behoorlijke hoeveelheid mensen. Onder hen een aantal Joden, die in Sobibor en Auschwitz zijn vermoord. Wie waren zij?

Ludwig Kronthal en Githe Kronthal-Marcus
Ludwig en Githe waren de uitbaters van Pension Kronthal. Dit pension voorzag in koosjer eten, was aangesloten bij het REOR (Ritueel Eten Op Reis) én het pension heeft als synagoge op het eiland gefungeerd.

Minna Marcus
Minna Marcus was de zus van Githe Kronthal-Marcus.

Julius van Hessen en Hennie van Hessen-De Beer.
Julius van Hessen en zijn vrouw woonden in de Oude Kijk in ’t Jatstraat 38b te Groningen en hadden en belangrijke functie op Schiermonnikoog.

 

bron:
met dank aan Hilbert G de Vries

Laatst bijgewerkt:

27 september 2019