Ruth Rosenfeld / Erna Romijn – klasgenoten gezocht

Ruth Rosenfeld werd in 1926 als Erna Romijn geboren. Haar school stond op de Karel du Jardinstraat en toen de oorlog uitbrak moest Erna naar de Joodse school op de Christiaan de Wetstraat. Op 11 februari 1942 werd daar bovenstaande klassenfoto gemaakt. Alle studenten schreven hun naam op de achterkant van de foto. Op een dag kwam Erna te laat op school en trof er een leeg gebouw aan.

Ze heeft jarenlang geprobeerd om haar klasgenoten te achterhalen, maar tot nu toe zonder succes. Namen die ze zich herinnert zijn Cythia Kaltzer, Eva Kalman, Bob Slagter en een jongen die Rodriguez van zijn achternaam heette. Van Eva Kalmar (niet Kalman) is inmiddels uitgevonden dat ze de oorlog overleefde, net zoals Bob Slagter.

Wie iets weet kan dit mailen, we sturen uw mail door naar Aline Pennewaard.

Reactie:
Cynthia Kaltzer zou Sientje Klatser kunnen (Amsterdam, 19 december 1926). Zij woonde voor 1941 op de Colensostraat 5bhs, nabij het Krugerplein, waar de school stond. Zij is op 1 oktober 1942 in Auschwitz vermoord.
Verder zou de gezochte Rodriguez kunnen zijn:
Maurits Rodrigues, (Amsterdam, 29 december 1925). Hij woonde op de Vrolikstraat 48 II. Dit is onder het spoorwegviaduct door bij de school. Maurits werd op 30 september 1942 vermoord in  Auschwitz.

bron:
facebookbericht Aline Pennewaard.
Met dank aan Hans Cohen

laatst bijgewerkt:
3 augustus 2018