slagerij Rodrigues

Overbekend was de slagerij van Lo Rodrigues (Amsterdam, 14 augustus 1918 – Naarden, 20 februari 1999) op de Vijzelgracht 20, hoek 3e Weteringdwarsstraat. De zaak kocht hij in 1949, van slager Cornelisse en de zaak sloot hij op 10 mei 1994. Lo vestigde zich er op 23 februari 1950, en voor hij op de Vijzelgracht woonde, woonde Lo op de Oetewalerstraat 40-3.

De gehele achternaam van Lo – Lodewijk Henri – , was Cohen Rodrigues. Hij was de zoon van de Sefarisch-Joodse Abraham Cohen Rodrigues (Amsterdam, 31 augustus 1893 – Midden-Europa, 21 januari 1945) en Nederlands-Hervormde Antje Marie van Bennekom (Amsterdam, 18 februari 1896 – 4 juni 1941).
In die 45 jaar dat hij de zaak had verwierf Rodrigues een grote bekendheid en bekend Amsterdam hoorde bij zijn clientèle, zoals Ina van Faassen en Ko van Dijk, Wim Sonneveld, die op de Reguliersgracht woonde, en de buurman van Rodrigues, Ramses Shaffy1. Er hing een koeienhuid in de zaak met de namen van de klanten erop, ook deze namen. Verder had Lo radiopraatjes met Kees Schilperoord en in 1978 werd het Vleesboek door hem geschreven.

Lo had kok willen worden. De economische crisis van de jaren dertig stak daar een stokje voor. Op zijn veertiende werd Lo slagersjongen en bracht bestellingen in de stad rond. In 1935 reisde hij door Frankrijk, werkte daar in slagerijen en raakte bekend met de Franse keuken. Dat was het begin van zijn faam die hij met zijn patés opbouwde. Hij werd de Koning van de patémakers genoemd en met name zijn Korenwijnpaté was wereldberoemd.
Lo trouwde met Louise Klomp (13 januari 1922 – Naarden, 23 november 1999) een sjikse – een niet Joodse vrouw, en dat zou hem het leven redden in de oorlog. Zijn ouders overleefden de oorlog niet, zijn broer Albert (Ab) net zoals Lo wel.

Na de oorlog moest Lo naar Indië. De vrijheidsoorlog van de Indonesiërs was voor Jo een culinair avontuur en hij leerde de Indische keuken kennen. Ook die recepten hadden hun invloed op de producten van de legendarische slagerij die Lo later zou hebben.

Lo sloot de zaak op in 1994. De Europese regelgeving, die later verkeerd uitgelegd bleek te zijn, noopten Lo tot investeringen die voor hem niet op te brengen waren. Toen later bleek dat de regels meer coulant waren had Lo geen zin meer om een doorstart te maken. De winkel vertrok voor de ellenlange bouw aan de Noord-Zuidlijn begon, een bouw die een aantal ondernemers die later Vijzelgracht 20 gebruikten de kop heeft gekost – de slechte bereikbaarheid, de wegblijvende clientèle, en de mythe rond zijn slagerij die al 22 jaar er niet meer is maar nog steeds gemist wordt.

Wat Lo zelf zei over de Europese regelgeving en zijn besluit om te stoppen is te zien via deze link.

1 = Ramses Shaffy woonde van 6 februari 1959 – 22 april 1983 op de 3e Weteringdwarsstraat 42hs.

bron:
stadsarchief Amsterdam, woningkaart
ibidem, gezinskaart.
ibidem, persoonskaart Ramses Shaffy

www.geni.com, lemma Lodewijk Henri Cohen Rodrigues
buurtwinkels.amsterdam.nl, lemma Ondernemers aan de Vijzelgracht
ibidem, lemma Slagerij Rodrigues
Ons Amsterdam, mei 2019 pag 15.

illustratie:
© joodsamsterdam, 15 augustus 2019

laatst bijgewerkt:
27 september 2019