Van Perlstein en Roeper Bosch

Philip Samuel (Sam) van Perlstein werd in Amsterdam geboren op 4 maart 1884 als zoon van Baruch Gabriel van Perlstein en Sara Hecht. Hij trouwde in 1919 met Elisabeth Gassmann (1898 – 1982) en het paar had een zoon, Gerard, en een dochter Evie. In de oorlog zat Sam in de illegaliteit en was na de oorlog voorzitter van de Joodse gemeente in Bussum.
Sam overleed op 14 februari 1959.

Van Perlstein en Roeper Bosch was een bekende importzaak in Japanse in Chinese goederen. Sam richtte deze zaak samen met zijn vader op.
Sam stond bekend als een hard werker en hij wist de zaak tot grote bloei te brengen. Hij had een goede relatie met zijn personeel en waardoor ook zij aan de bloei van het bedrijf werkten. Het bedrijf was gevestigd in het Hirschgebouw aan het Kleine Gartmanplantsoen 2-4 en had daar de 1e verdieping, waar de tapijtafdeling was onder leiding van de heer Reichmann met de showroom, en de 2e verdieping waar de textielafdeling van de heer Onderwijzer was, de K-afdeling van de heer Hanauer en de receptie waar Tonny Hoet jarenlang receptioniste was. Op de begane grond zat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am.
Vanaf 1951 was er een showroom aan de linkerkant van het gebouw (gezien vanaf buiten). Vanuit de showroom (deel foto links) kon men in de ernaast gelegen bajes kijken en naar de gevangen wanneer zij op de luchtplaats waren.
In het ronde gedeelte van het gebouw, boven de huidige ingang van de Apple Store, zat de directiekamer. De directie werd gevormd door de heer Van Perlstein en de heer Karel Pappenheim.
Het bedrijf had vele grote klanten, zoals de Hema, de Bijenkorf en de Makro.

vprb2
personeel

Naast Japanse en Chinese goederen, en tapijten, was het bedrijf op veel gebieden actief, waaronder op het gebied van bordspelen. Zo is de eerste Nederlandse uitgave van het Monopoly-spel voorzien van “Auteursrecht vP&RB NV”, oftewel Van Perlstein & Roeper Bosch NV.
Het bedrijf was de eerste licentiehouder van Monopoly in Nederland, en de eerste Nederlandse uitgave kwam in december 1940 uit. Het spel was direct populair en er werden veel spellen van de eerste uitgave geproduceerd. Maar niet alleen Monopoly, ook Mahjong, Stratego (uitgevonden door Jacques Johan Mogendorff) en andere bordspelen, zoals het Beursspel, kwamen bij dit bedrijf vandaan. Een exemplaar van het Beursspel staat tentoongesteld in het Anne Frankhuis. Peter van Pels kreeg dat spel op zijn 16e verjaardag op 8 november 1942.
Van Perlstein en Roeper Bosch werd in 1982 overgenomen door “Emro-Aziatica” te Uithoorn
.

 

bron:
joden in nederland,
nai.nl,
nrc.nl,
interview en foto’s B. Barend 24 nov 2012

illustraties:
collectie B. Barend, met vriendelijke toestemming

gepubliceerd:
22 april 2016

laatst bijgewerkt:
2 oktober 2021