voetbal – WVEDW

wvcafe2
Leden van Wilhelmina Vooruit ten tijde van de oprichting. Links vooraan Louis Aussen. Foto Sajet, jubileumboek WVHEDW.

Louis Aussen is op deze website al eerder besproken. Hij is de vader van Hans Aussen, die voor Herinneringscentrum Westerbork op scholen in Nederland zijn verhaal nog jaren vertelde. Louis Aussen is een van de oprichters van de voetbalclub Wilhelmina Vooruit.

Deze voetbalclub werd opgericht op de Plantage Doklaan door een aantal HBS-studenten. Allemaal rond de 16 jaar richtten ze toen een voetbalclub op die ze Wilhelmina noemden, naar de toenmalige koningin. In ‘s-Hertogenbosch was er ook al een voetbalclub met die naam, dus de naam werd veranderd in Wilhelmina Vooruit. De datum van oprichting was 25 mei 1908.
Om de naamsbekendheid te vergroten werden er regelmatig stunts bedacht, waaronder een clubblad vanaf 1910 en een jaarlijks uitstapje vanaf 1912 en een geïllustreerd sportgedenkboek bij de Olympische Spelen van 1913, met een voorwoord van Pierre de Coubertin. Wilhelmina Vooruit had veel Joodse leden.
In de oude Jodenbuurt werden niet veel later nog twee voetbalverenigingen opgericht, in april 1912 Hortus op het Rapenburg en in de Lange Houtstraat Eendracht doet Winnen in november 1913. Deze laatste twee kregen tijdens de beurskrach eind jaren twintig grote financiële problemen en om het hoofd boven wat te houden fuseerden zij tot HEDW.

WVHEDW50kleinWvhedwfotomonumentkleinToen de oorlog uitbrak werd het de Joden vanaf september 1941 verboden om nog aan sport te doen. Wilhelmina Vooruit moest verder de naam wijzigen en dit werd veranderd in Wilskrachtig Vooruit. Alle Joodse bestuursleden moesten aftreden en HEDW hield helemaal op te bestaan.
Na de oorlog gingen de verenigingen weer verder. In 1956 maakte teruglopende ledenaantallen een volgende fusie noodzakelijk en de club gaat door onder de naam WV-HEDW en is nu in de Watergraafsmeer gevestigd.

verder:
Na de oorlog speelden de leden van HEDW in zwartrode tenues. Dit omdat ze vanwege de textielschaarste oude NSB-vlaggen verknipten en daar shirts van maakten.

 

Bron:
Interview met Hans Aussen

illustraties:
met dank aan Hans Aussen

gepubliceerd:
21 april 2016

laatst bijgewerkt:
15 maart 2022